Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stratifikacija sjemena
  • 23.11.2022. 07:30

Zašto se neko sjeme izlaže hladnoći i kako obaviti stratifikaciju?

Dužina stratifikacije zavisi od vrste, jer će nekima trebati dugotrajno izlaganje hladnoći i vlazi. Dug vremenski period je potreban za sjeme većine voćnih vrsta

Foto: Depositphotos/kozzi2
  • 129
  • 57
  • 0

Sjeme nekih biljnih vrsta nakon sazrijevanja ostaje u dubokom mirovanju, jer sadrži inhibitore koji sprečavaju klijanje i nicanje. Kako bi dobili mlade biljke neophodno je da prođe kroz period stratifikacije u kome se prekida mirovanje i aktivira klijanje.

Potrebna je hladnoća

Izlaganje sjemena niskim temperaturama za neke vrste je neophodno. U prirodi ono pada na zemlju gdje je izloženo vlazi i hladnoći tokom zime. Na proljeće dolazi do zagrijavanja i deaktiviranja materija koje inhibiraju procese klijanja.

Prije nego što počnemo bilo šta raditi, potrebno je da dezinfikujemo sjeme, ali i opremu, pijesak. Za stratifikaciju su najpodesnije plastične posude s poklopcem. Kao supstrat se koriste pijesak, treset, namjenski supstrati, a mahovina se pokazala odličnom zbog svojstva da zadržava vodu i ima baktericidna svojstva.

Možete ga napraviti i sami od kupovnog supstrata za sjetvu i krupnozrnog pijeska, u omjeru 1:1. Prije korištenja ga dezinfikujte pečenjem u rerni na temperaturi iznad 100ºC, smrzavanjem malih količina od 0,5 kg, najmanje sedmicu dana ili pak zagrijavanjem u mikrotlasnoj pećnici na najjačem režimu.

Na dno posude stavite navlažen supstrat, sjeme te prekrijte također navlaženim supstratom. Zatim je poklopite, označite da znate o kojem sjemenu se radi i ostavite u frižideru. Temperatura treba da se kreće od 1 do 3ºC. Ako je veća od 4ºC, sjeme neće proći kroz procese i neće proklijati. Redovno, jednom sedmično, provjeravajte u kakvom je stanju, da li je počelo da klija ili se pojavila plijesan. Istovremeno ćete obaviti provjetravanje posude kada je otvorite ili po potrebi poprskajte vodom ako je došlo do isušivanja supstrata.

Vrijeme stratifikacije

Dužina stratifikacije zavisi od vrste, jer će nekima trebati dugotrajno izlaganje hladnoći i vlazi. Dug vremenski period je potreban za sjeme većine voćnih vrsta, jasena, sjeme božura, nekih vrsta jaglaca.

Nakon sakupljana, sjeme se ostavlja oko mjesec dana na sobnoj temperaturi, a onda se stratifikuje krajem novembra i ostavi tako sljedeća tri mjeseca. Tek poslije ovog vremena će da klija.

Najčešće će za aktivaciju sjemena poslije jedne sedmice na sobnoj temperaturi biti potrebno šest sedmica na hladnoći. To je slučaj sa sjemenom jabuke i kruške u proizvodnji podloga sjemenjaka. Veliki dio cvjetnih vrsta se hladnoći i vlazi izlažu dvije sedmice, a sjetva se obavlja početkom marta.

Kod nekih vrsta traje dvije sedmice, a za neke će biti potrebno šest mjeseci.

Toploljubive kulture kao što su paradajz, paprika, tikve i sl. ne zahtijevaju stratifikaciju.


Tagovi

Stratifikacija Sjeme Inhibitorske materije Klijanje sjemena Sjeme na hladnom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]