Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordna 2020.
  • 02.04.2021. 07:30

2020. daleko najtoplija ikad zabilježena godina u Europi

U prošloj je godini zabilježen 1,6°C iznad referentnog razdoblja (1981-2010.)

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.309
  • 7
  • 0

Najtoplija ikad zabilježena godina u Europi bila je 2020., za 0,4°C toplija od 2019., rezultati su do kojega su došli znanstvenici Službe za klimatske promjene Copernicus (C3S). 

Još su podaci s početka ove godine pokazali da jeprošla godina čak globalno bila u rangu s najtoplijom ikad zabilježenom, 2016-om te je bila šesta u nizu izuzetno toplih, počevši od 2015. Također, bila je za 0.6°C toplija od standardnog referentnog razdoblja 1981-2010., što je opet približno 1,25°C iznad predindustrijskog razdoblja 1850-1900.

Kada je riječ o našem kontinentu, ona je zabilježila 1,6°C iznad referentnog razdoblja (1981-2010.), a najveće godišnje odstupanje temperature od prosjeka koncentrirano je nad Arktikom i sjevernim Sibirom, dosežući nevjerojatnih 6°C iznad prosjeka. 

Nadalje, satelitska mjerenja globalnih koncentracija CO2 u atmosferi pokazuju da je globalni prosječni maksimum CO2 dosegao 413 ppm te da je prošle godine nastavio rasti povećavajući se za 2,3 ± 0,4 ppm, nešto manje od stope rasta iz prethodne. 

Pogledamo li ovu, 2021., C3S bilježi razlike ovisno o regijama. Tako je siječanj nad zapadnom i većim dijelom sjevera Europe bio hladniji od prosjeka u razdoblju 1991-2020. dok je na istoku i jugoistoku kontinenta bio topliji od prosjeka. Zanimljiva je informacija da je prvih deset dana tog mjeseca u Ateni bilo najtoplije u posljednjih čak 160 godina!

Slično je bilo i u veljači, osim u Svalbardu, norveškom otočju na krajnjem sjeveru kontinenta gdje je bilo natprosječno toplo. S druge pak strane, ispodprosječne temperature zabilježene su u Grčkoj te drugim zemljama jugoistočne Europe. 

Do kraja stoljeća ljeta bi mogla trajati šest mjeseci - što će biti s poljoprivredom?

Više informacija o drugim klimatskim varijablama poput oborina, trajanja sunčanih sati ili otapanja ledenjaka Copernicus će dati na virtualnoj konferenciji 20. travnja dok će Europsko izvješće o klimi 2020. bit će predstavljeno 22. travnja, na Dan planeta Zemlje. 

Kakva će biti ova, možda je najavila japanska sakura koja je ove godine procvala ranije nego ikada prije. 

U svakom slučaju, godine koje slijede, zasigurno će ostaviti traga na svim sektorima poljoprivrede. Stoga je važno pratiti sve raspoložive informacije te s njima u skladu planirati i svoje poslovanje. 


Tagovi

Copernicus 2020 Najtoplija godina Prosjek CO2


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]