Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.04.2023. 13:30

Ako mislite da je opasnost od pojave mraza prošla - imamo loše vijesti

Ovih se dana na tlu gdje su posijane ratarske i povrtlarske kulture očekuje stvaranja pokorice, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.971
  • 135
  • 0

Dnevne su temperature zraka proteklih sedam dana narasle u gorju do 17℃, sjeverozapadu 18℃, uzduž Jadrana 20℃, a na istoku zemlje i do 22℃.  Pojave slabog mraza bilo je samo u gorju. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se spustila uzduž Jadrana na 5℃, sjeverozapadu 3℃, a na istoku zemlje na 1℃. Dani su bili oblačni s pojavom oborine.

Ukupno je izmjereno na istoku i sjeverozapadu 22 do 65 mm, gorju 46 do 105 mm, a uzduž Jadrana 18 do 63 mm oborine, pa je tlo danas u cijeloj zemlji ponegdje i vrlo vlažno. Na oranicama u depresijama uz vodotoke rijeka ratarske kulture trpe od viška vode u tlu. No, vjerujemo da će se stanje vlažnosti uskoro popraviti, pa će ono biti umjereno vlažno.

Vrijedno je istaknuti kako se ovih dana na tlu gdje su posijane ratarske i povrtlarske kulture očekuje stvaranja pokorice. Ona nastaje kad kapi kiše udaranjem u tlo razbiju čestice tla, rasprše koloide, masu tla zamulje, a zatim se tako zamuljeno tlo osuši. Uslijed pokorice plinovi više ne mogu iz tla odlaziti u atmosferu, a i obrnuto pa u tlu dolazi do porasta koncentracije ugljičnog dioksida.

Kako je ulazak kisika u tlo otežan, klijanje sjemena u takvim je uvjetima vrlo teško, nicanje neujednačeno, a sklop izniknulih biljaka je vrlo rijedak. I zato, savjetujemo da se nastala pokorica plitkom obradom tla što prije razbije.

Vrijeme će od sutra biti sve stabilnije i toplije. Očekuje se izraženiji dnevni hod temperature zraka. Tijekom subote i nedjelje dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 18℃, a na istoku i sjeverozapadu i do 22℃. Petak, subota i nedjelja u cijelom zemlji obilovat će sijanjem Sunca. Kako će tlo biti umjereno vlažno, sjetva će se moći obavljati. Rast korova je vrlo intenzivan, te savjetujemo da se vinogradi i voćnjaci tretiraju herbicidima ili da se obavi plitka obrada tla.

Savjetujemo da se suhi i sunčani dani iskoriste za preventivna prskanja vinograda i voćnjaka protiv biljnih bolesti, ali i štetnika. Još uvijek nije kasno, a ovisno o fenofazi da se vinogradi prskaju protiv grinja, crne pjegavosti, te ponegdje i protiv gusjenice grbe korak.

Ako mislite da je opasnost od pojave mraza prošla, moramo istaknuti da nije, jer se u Osijeku minimalna temperatura zraka 2. svibnja 1962. godine spustila na -0.8ᵒC, a u Zagrebu 12. svibnja 1978. godine na -1.5ᵒC.  Ujedno, štete od mraza vidljive su na voćnjacima u Međimurju i Moslavini. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Pokorica Vlažno tlo Stabilnije Pojava mraza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]