Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.09.2022. 10:00

Aktiviran meteoalarm: Spremite se za obilne padavine - kulminacija sutra

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, do sredine naredne sedmice preovladavat će nestabilno vrijeme, praćeno strujanjem toplijeg zraka i kišom

Foto: Maja Celing Celić
  • 71
  • 11
  • 0

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Padavine su prognozirane većinom zaa drugu polovinu dana. Lokalno jači pljuskovi se očekuju u Hercegovini. Vjetar slab južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, do sredine naredne sedmice preovladavat će nestabilno vrijeme, praćeno strujanjem toplijeg zraka i kišom. Ovo pogoršanje postepeno će se, sa juga i jugozapada širiti prema ostatku zemlje i kulminirat će u utorak, 27. septembra.

Zbog velike količine očekivanih padavina, za područje Livna, Mostara, Trebinja i Foče izdat je narandžasti meteoalarm. Za regiju Srajeva na snazi je žuto upozorenje, kao i za višegradsko područje. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće, kao i poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama. Može biti potrebna i manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.

Mijenja se temperaturni režim

Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najveće količine padavina izgledne su u Hercegovini, jugozapadnoj Bosni i dijelu Krajine, nešto manje, na sjeveru i u centralnim dijelovima, a najmanje u istočnoj Bosni. Od srijede, 28. septembra slijedi postepena stabilizacija, sa smjenama oblačnih i vedrijih perioda, uz svakodnevnu mogućnost povremenih, slabijih padavina, koje će biti neravnomjerno raspoređene. Na izmaku narednog vikenda izgledno je dodatno proljepšanje vremenskih prilika.

U četvrtak u većem dijelu Bosne djelimično vedro i bez padavina (Foto: Ranka Vojnović)

Pod uticajem južine, temperaturni režim će se promijeniti. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se između 9 i 13 u unutrašnjosti, na jugu do 16 °C. Sredinom sedmice jutra će biti malo svježija. Danju će također biti toplije, maksimalne dnevne temperature u Bosni pretežno od 16 do 19, u Hercegovini do 22 °C, na krajnjem jugu i u Semberiji moguće je i par stepeni iznad ove vrijednosti. 

Prognozirane padavine dodatno će popraviti stanje vlage, a nakon prosušivanja tla preovladavat će povoljnije prilike za radove na otvorenom i pripremu zemljišta za jesenju sjetvu.

Trodnevna prognoza

Sutra, 27. septembra, u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom. Prije podne je moguća grmljavina na području Hercegovine, a u drugom dijelu dana i u Bosni. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 22°C.

Pretežno oblačno će biti i u srijedu, 28. septembra. U Bosni sa prolaznom kišom dio prijepodneva. U Hercegovini tokom dana povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Temperaturne vrijednosti će biti nešto niže u odnosu na dan ranije, jutarnja temperatura većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna uglavnom između 15 i 20°C.

U četvrtak, 29. septembra, pljuskovi se prognoziraju na području Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne. U većem dijelu Bosne djelimično vedro i bez padavina. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura između 9 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna uglavnom između 17 i 23°C.


Tagovi

Agroprognoza Kiša Meteoalarm Padavine Temperature


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.