Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 01.03.2021. 15:30

Aktuelno vrijeme pogoduje štetočinama, obratite pažnju na voćnjake

Postojeće agrometeorološke prilike odgovaraće i štetočinama, koje će se aktivirati na voćarskim i ratarskim usjevima pa bi poljoprivrednici trebali ovom problemu posvetiti pažnju.

Foto: Bojan Kecman
  • 133
  • 27
  • 0

Kako najavljuju prognostičari, u toku nedjelje pred nama očekuje nas uglavnom stabilno vrijeme, bez padavina i sa dužim sunčanim intervalima u toku dana. Promijeniće se u izvjesnoj mjeri i temperaturni režim. Na područjima Bosne izgledni su slabiji jutarnji mrazevi, koji će u nastupajućem vikendu biti pojačanog intenziteta u središnjoj i istočnoj Bosni. Najniže temperature biće oko -2C° u Bosni (u danima vikenda i do -5C°) dok će u Hercegovini biti toplije, do 5C°.

Preko dana će preovladavati sunčani i topliji periodi, ali će temperaturne vrijednosti biti nešto niže u odnosu na prošlu sedmicu. Dnevni maksimum u Bosni dostiže 14 stepeni, a Hercegovini par stepeni toplije. Međutim, za vikend slijedi pogoršanje vremena, uz moguće slabe padavine. 

Aktuelne meteorološke prilike pogodovaće i štetočinama, koje će se aktivirati na voćarskim i ratarskim usjevima pa bi poljoprivrednici trebali ovom problemu posvetiti pažnju. Preovladavaće povoljni uslovi za radove na ovorenom polju. 

Tokom današnjeg dana u našoj zemlji bilo je uglavnom sunčano, uz manju naoblaku. Izmjerene dnevne temperature kretale su se od -5 C° na Bjelašnici pa do 18 C° u Grudama. 

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, sutra će se zadržati slično vrijeme. Ujutru će po kotlinama i riječnim tokovima Bosne biti magle i niskih oblaka. Duvati će slab vjetar, sa sjevera. Jutarnja temperatura ide do četiri stepena dok će maksimalna dnevna iznositi 13C°, na jugu BiH do 16 stepeni.

I sredinom sedmice očekuju nas sunčane prilike. U srijedu ujutru i dalje prisutna magla i niska oblačnost u Bosni, sa temperaturama oko nule dok maksimalna dnevna ide i do 16 C°.

Krajem sedmice oblaci se razilaze i preovladavaće sunčano vrijeme. Po kotlinama i riječnim tokovima Bosne biće i dalje magle. Jutro u četvrtak biće svježe, sa najviše 4C°, u Hercegovini par stepeni toplije dok će maksimalna dosegnuti 16 C°. 


Tagovi

Stabilno vrijeme Padavine Magla Niska naoblaka Sunčano vrijeme Dnevni maksimum Slab vjetar Pogoršanje vremena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !