Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.08.2022. 10:30

Bez padavina i dalje - najviše štete na kukuruzu i soji

Sušni period se i dalje nastavlja, a u skorijem periodu se ne vide značajnije padavine.

Foto: Depositphotos/dustin77a
  • 137
  • 88
  • 0

Duži vremenski period s visokim temperaturama nepovoljno se odražava na usjeve, one prekidaju fiziološke procese kod biljaka i dovode do toplotnog stresa. Ugroženi su svi ratarski usjevi, povrtarske kulture i voće.

"Ovakvi vremenski uslovi najviše štete nanose kukuruzu i soji koji se nalaze i fazama nalivanja zrna, naročito na područjima gdje je bilo malo kiše", navedeno je u Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Aktivnost insekata

Na povoljnijim i kvalitetnijim tipovima zemljišta, kao i na parcelama gdje je primjenjena puna agrotehnika i tamo gdje je bilo padavina usjevi su u boljem stanju i lakše podnose sušu i visoke temperature. Toplo i suho vrijeme uslovljava nizak rizik od prouzrokovača biljnih bolesti, dok je pri ovakvim vremenskim uslovima povećana brojnost i aktivnost insekata.

U zasadima jabuke odvija se polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog i treće generacije breskvinog i šljivinog smotavca, što se tiče kruške tu je uočeno prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buhe.

Nastavak suše

Prema prognozi sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i veoma vruće vrijeme nastavlja se i u narednom period. Minimalna temperatura imat će vrijednosti u višim predjelima od 10 do 16 stepeni, u nižim od 17 do 19, na jugu do 24 stepena. Maksimalna dnevna u višim predjelima iznosit će od 24 do 32, u nižim krajevima od 30 do 37, lokalno stepen-dva više. 

Kod zalijevanja su bitni termin, norma i temperatura vode

Sušni period se i dalje nastavlja, a u skorijem periodu se ne vide značajnije padavine.

Poljoprivredni proizvođači se upozoravaju da je prilikom obavljanja radova na otvorenom potrebna zaštita od jakog UV zračenja uz savjet da aktuelne poljoprivredne radove obavljaju u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.


Tagovi

Prognoza Sunce Suša Kiša Padavine Agrobilten


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !