Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 06.08.2021. 14:00

Čeka nas smjena kiše i sunca - zašto redovno obilaziti usjeve?

U danima pred nama izvjesno je ponovno povećanje temperatura. Usljed sve manje vlage u zemljištu, sušni period se nastavlja i dalje.

Foto: Naila Čaušević
  • 149
  • 181
  • 0

Ovu nedjelju obilježili su lokalno i nešto izraženije nevrijeme, padavine i malo prijatnije temperature, odnosno, takozvani kratki predah od tropskih vrućina koje su nas zadesile krajem prošlog mjeseca. 

Prema prognostičarima, u većem dijelu sedmice pred nama možemo očekivati stabilnije vremenske prilike. I dalje će biti uslova za povremene i kratkotrajne mjestimične pljuskove, ponegdje praćene i grmljavinom, uglavnom u poslije podnevnim satima i to na području centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne.

Ujutru će se najniža temperatura kreatati oko 15 stepeni, a na jugu zemlje i toplije, tačnije od 20 do 24°C. Dnevni maksimum doseže 34 stepena u Hercegovini, a u Posavini i do 37°C.

Dane pred nama izvjesno je da će obilježiti povećanje temperatura. Usljed sve manje vlage u zemljištu, sušni period se nastavlja i dalje. Ovo naročito važi za jug BiH pa će brojni usjevi opet biti izloženi temperaturnom stresu. Poljoprivrednicima se savjetuje da preduzmu sve mjere u cilju ublažavanja negativnih posljedica, a prije svega da navodnjavanju svoje parcele. 

Pravilnim zalivanjem do većeg i kvalitetnijeg roda povrća

U toku prije podnevnih sati, u našoj zemlji preovladavala je mala do umjerena naoblaka. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene temperature kretale su se od 10°C na Bjelašnici pa do 29 stepeni u Mostaru. 

I tokom dana zadržava se oblačno vrijeme. Od sredine dana prema poslije podnevnim satima izgledni su i lokalni pljuskovi. Bez padavina jedino na jugu, sjeveru i sjeveroistoku BiH. Duvati će i slab do umjeren vjetar, u Bosni iz pravca sjevera, a u Hercegovini sa zapada. Današnja dnevna temperatura biće u okviru od 26 do 32 stepena.

Prvog dana vikenda zadržava se isti trend vremena - umjerena oblačnost, uz sunčane periode. Strujanje zraka biće umjereno, sa juga i jugozapada. Jutro će osvanuti toplo, sa 17 stepeni, a na jugu i toplije, do 20°C. Dnevni maksimum sutra neće preći 34 stepena. 

Drugog dana vikenda, širom Bosne i Hercegovine preovladavaće sunčane vremenske prilike. Duvati će slab vjetar, iz pravca juga. Jutarnje temperature neće se bitnije mijenjati u odnosu na subotu, s tim što će preko dana biti toplije - do 37 stepeni. 

I početkom naredne nedjelje pratiće nas naoblaka, uz sunčane prilike. U ponedjeljak, tokom poslije podnevnih sati, izvjesni su i pljuskovi sa grmljavinom u sjevernoj i sjeveroistočnoj Bosni. Vjetar će i dalje biti umjeren, sada iz pravca zapada. Jutarnje temperature bez promjene, odnosno, u intervalu od 13 do 17°C, na jugu BH do 22 stepena. Za dnevni maksimum najavljuju se 34°C, na jugu zemlje i do 37 stepeni. 


Tagovi

Lokalni pljuskovi Nevrijeme Grmljavina Temperaturni stres Nedostatak vlage Visoke temperature Oblačnost Padavine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.