Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.05.2023. 10:30

Česte će oborine usporiti poljodjelske radove, kad se vraća sunčano vrijeme?

Mnogi će se od nas ovih dana na vrijeme ljutiti, jer je radova mnogo i ne mogu se obavljati, ali stara latinska izreka kaže - poslije kiše dolazi Sunce.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 3.959
  • 222
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila u cijeloj zemlji unutar višegodišnjeg prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 25℃, uzduž Jadrana i na sjeverozapadu 26℃, a na istoku do 27℃. No, tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se spustila u Zadru na 9℃, Osijeku 3℃, Gospiću 2℃, a u Varaždinu na samo 1℃.

Upravo zato je rast povrtlarskih, ali i nekih ratarskih kultura bio usporen. Tlo je ponegdje na sjeverozapadu i na istoku bilo vrlo vlažno, jer je ukupno izmjereno i 60 mm oborine. Obrada na teško propusnim tlima, te u depresijama i uz vodotoke rijeka, bila je otežana. Vlažno tlo pogodovalo je rastu korova, pa ako se nisu pravovremeno uništavali, svojom bujnom vegetativnom masom usporavali su rast povrtlarskih kultura.

Dani koji slijede bit će pretežno oblačni. Oborine će biti svakog dana. Međutim, možda će subota biti bez kiše, pa ako stvarno tako i bude krenimo s prskalicama u vinograde i voćnjake. U svemu od navedenog, dobro je da se temperatura zraka više neće spuštati ispod točke smrzavanja, pa je opasnost od mraza prošla.

Tijekom subote i nedjelje dnevna će temperatura zraka narasti na istoku i sjeverozapadu do 18℃, a jutarnja se spustiti na 9℃. U prvoj će polovici tjedna biti znatno toplije, s dnevnom temperaturom koja će narasti i do 22℃. Veseli nas da će početkom druge polovice tjedna biti i sijanja Sunca. Vjerujemo da će tih dana vlažnost tla biti umjerena, pa će se i plitka obrada moći obavljati.  

Ovih dana povrtlari, a naročito voćari i vinogradari vremenom sigurno neće biti zadovoljni. Zbog visoke vlažnosti zraka uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika bit će povoljni. Kako su se do sada koristili uglavnom kontaktni fungicidi, prskanja se moraju ponavljati svakih sedam ili još koji dan ranije. No, zbog česte pojave oborine, planiranja prskanja bit će teško ostvariva, a korištena kemijska sredstva brzo ispirana s lisne mase.

Oborine će ponovno pogodovati i daljnjem rastu korova. Kako će tlo biti vlažno, plitka obrada neće se moći obavljati. Sad će ipak biti pošteđene korova samo one površine na kojima su korišteni herbicidi, pa je na svakome od nas da dobro razmislimo kako ubuduće uništavati korove.


Tagovi

Agro prognoza Vremenske prilike Oborine Vlažno tlo Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.