Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.04.2021. 12:00

Crni dani za voćare i vinogradare još uvijek nisu prošli

Ako se prisjetimo stare pučke izreke: "Aprilski mraz napravi veće štete, nego ljetna tuča i suša zajedno", svaki komentar je suvišan, kaže i naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Igor Čolaković
  • 2.850
  • 338
  • 0

Temperature zraka proteklih sedam dana dugo će se pamtiti. Ne po dobrome, već po zlu. Taman kad su voćke bile u punome cvatu, došlo je u naše krajeve sa sjeverozapada do prodora hladnog zraka. Temperatura na pet centimetara od tla spustila se uzduž Jadrana na -5, na istoku i zapadu Hrvatske -9℃, a u gorju i na -13℃.

Mnogi su voćari u nasadima pokušavali podići temperaturu zraka iznad točke smrzavanja. No, uspjeha nije bilo. Osnovni razlog je što je to bio takozvani advekcijski mraz. Temperatura je počela opadati oko ponoći. Vrijednosti temperature niže od točke smrzavanja trajale su sve do jutarnjih sati. Dakle, cijelu noć. I tako se to ponavljalo nekoliko dana. No, i na -5 ili -3℃, koliko je izmjereno na 200 cm iznad tla, bilo je dovoljno za stradanje cvjetova voćaka.

Štete se procjenjuju. Tuga ne silazi s lica voćara, vinogradara, pa i povrtlara ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana. Sjetva i sadnja povrća će se ponoviti, ali voća u Hrvatskoj ove godine bit će tek toliko da ne zaboravimo kako ono izgleda.

Nažalost, opasnosti od ponovne pojave mraza traju sve do prvih dana svibnja. Tuča, pa i suša pojave su koje tek slijede. Ako se prisjetimo stare pučke izreke koja govori: "Aprilski mraz napravi veće štete, nego ljetna tuča i suša zajedno", svaki komentar na ovo je suvišan.

Idućih će dana naši krajevi biti pod utjecajem ogranka anticiklone sa sjeverozapada. Akumulacija topline bit će manja od prosjeka za 40 do 60 posto.

Bit će hladnije nego što smo na to navikli. Upravo zato pojave mraza može biti ne samo sutra, nego i u petak. Savjetujemo da se staklenici noću zatvaraju, a kulture uzgajane na otvorenom prekrivaju odgovarajućom folijom. Dnevna će temperatura narasti u nedjelju na kopnu do 11℃.

Oborine očekujemo tijekom nedjelje i ponedjeljka. Kako će dani još i u subotu biti suhi, plitka obrada tla moći će se obavljati.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]