Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 17.05.2021. 15:00

Dani pred nama pogoduju proljetnoj sjetvi, ali i razvoju biljnih bolesti

Stanje zemljišne vlažnosti u većem dijelu BiH će se popraviti, što je povoljno sa aspekta proljetne sjetve. Pri tome će najavljena kiša ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom polju.

Foto: Vedran Stapić
  • 73
  • 11
  • 0

Tokom ove sedmice očekuje nas uglavnom promjenljivo vrijeme, sa padavinama i temperaturnim vrijednostima ispod prosjeka za ovo doba godine. Biće i kratoktrajnih stabilnijih vremenskih intervala, sa malim izgledima za kišu i to u toku sutrašnjeg dana i za vikend. 

Ujutru će biti svježe, sa minimalnim temperaturama do devet stepeni u Bosni, u Hercegovini do 12°C dok će dnevni maksimum dosegnuti 17°C, na jugu zemlje do 19°C. Kako se vremenske prilike budu postepeno stabilizovale i poslije vedrih noći, jutra će biti hladnija, dnevni maksimum će postepeno rasti i krajem nedjelje može se očekivati da dostigne 22°C,  u dolini Neretve, Posavini i Semberiji do 25°C, moguće čak i par stepeni toplije.

Stanje zemljišne vlažnosti u većem dijelu BiH će se popraviti, što je povoljno sa aspekta proljetne sjetve. Pri tome će najavljena kiša ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom polju. Povremeni sunčani periodi, uz pomenute padavine, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina.

Jutros je u našoj zemlji preovladavalo oblačno vrijeme sa povremenom kišom. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se u opsegu od 3°C na Bjelašnici pa do 18 stpeni u Neumu i Sanskom Mostu. I tokom dana zadržala se naoblaka, uz lokalne pljuskove. U Posavini je izvjesna i grmljavina. Duvati će umjeren vjetar, povremeno jakih udara, iz pravca zapada. Najviša dnevna neće preći 22 stepena, u istočnoj Bosni do 24°C. 

Za sutra su najavljeni sunčani intervali u prije podnevnim satima, uz manju oblačnost. U toku dana, u Bosni će doći do porasta oblačnosti što će u poslije podnevnim i večernjim satima uzrokovati lokalne pljuskove. Ujutru će biti prijatnih 12 stepeni, na jugu zemlje do 15 dok se za dnevni maksimum prognozira 22°C, na jugu do 24°C.

Sredinom sedmice možemo očekivati pogoršanje vremena, praćeno oblacima, kišom i pljuskovima. U srijedu, u večernjim satima, padavine će prestati. Jutarnje temperature biće u opsegu od 7 do 13 stepeni, a maksimalna dnevna dosegnuti će 16, na jugu zemlje do 20°C. Oblačno vrijeme zadržati će se i u četvrtak, sa hladnim jutrom (3°C) i najvišom dnevnom vrijednošću od 18 stepeni, na jugu malo toplije, do 21°C. 


Tagovi

Promjenljivo vrijeme Jutarnje temperature Dnevni maksimum Proljetna sjetva Zemljišna vlaga Lokalni pljuskovi Vjetar Kiša Naoblaka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.