Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.06.2022. 14:00

Dolaskom svake promjene vremena raste i opasnost od nevremena s tučom

Štete više nisu kao nekada, odnosno male. Sad ne može proći bez elementarne nepogode. Pitanje je tko je sljedeći na redu? Odgovorni za ukidanje protugradne obrane "peru ruke", a siromašan seljak stradava.

Foto: Martina Popić
  • 1.960
  • 205
  • 0

Dani su prije pogoršanja vremena bili vrući. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 30℃, sjeverozapadu 31℃, istoku 32℃, a uzduž Jadrana i do 35℃, te su mnoge biljke doživljavale temperaturni stres. Nakon toga tuča je uništila usjeve u Hrvatskom zagorju. 

Kiša je razveselila povrtlare, ali ne i stočare koji su morali prekinuti kosidbu krmnih kultura, a pogotovo voćare i vinogradare koji su obavljali preventivna prskanja. Ukupno je na istoku izmjereno 3 do 48 mm, sjeverozapadu 34 do 44 mm, gorju 1 do 35 mm, a uzduž Jadrana samo 1 do 2 mm kiše.

Kako se preko naših krajeva premješta vlažan i nestabilan zrak, kiše će do vikenda biti posvuda. Dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 19℃, zapadu 22℃, a na istoku do 24℃.

Akumulacija topline za vikend će u cijeloj zemlji biti jednaka višegodišnjem prosjeku. U prvoj polovici idućeg tjedna bit će suho i uglavnom sunčano. Dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 29℃, a na istoku i sjeverozapadu i do 30℃. Upozoravamo kako će tih dana koncentracija peludi trava na kopnu biti visoka. Osobe koje pate od alergije navedene peludi moraju izbjegavati boravak na livadama.   

Vlažnost tla na kopnu će u prvoj polovici tjedna biti umjerena, te će se plitka obrada tla moći obavljati. Kako su nakon nekoliko kišnih dana uvjeti za infekciju biljnih bolesti u vinogradima i voćnjacima biti vrlo povoljni, savjetujemo da se već u ponedjeljak obave preventivna prskanja. Prskanja se moraju obavljati preporučenim sredstvima, a vrijeme od jednog do drugog tretiranja sistemičnim fungicidima nikako ne smije biti duže od 14, a kontaktnim od 8 dana.

I ne samo to, stočari će moći nastaviti s kosidbom krmnih kultura, jer će se pokošeno sijeno vrlo brzo osušiti. Upozoravamo marljive poljodjelce da se ne izlažu sijanju Sunca od 12:00 do 14:00 sati, jer će u spomenuto vrijeme UV indeks biti vrlo visok. Savjetujemo da se dnevno popije najmanje 2 litre tekućine, a glava prekriva slamnatim šeširom.

Dolaskom svake promjene vremena raste i opasnost od nevremena. Štete više nisu kao nekada, odnosno male. Sad ne može proći bez elementarne nepogode. Pitanje je tko je sljedeći na redu? Odgovorni za ukidanje protugradne obrane "peru ruke", a siromašan seljak stradava.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]