Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dražen Kaučić
  • 28.08.2018. 13:30

Dolaze temperature veće od prosjeka, intenzitet dozrijavanja svih poljoprivrednih kultura se nastavlja

U danima koji dolaze vrijeme će do petka, a ponegdje i subote biti suho te vruće. Najtoplije će biti u četvrtak kad očekujemo da će maksimalna temperatura zraka uzduž Jadrana narasti do 28 a u kontinetalnom dijelu Hrvatske ponovno ponegdje i do 30°C.

Foto: mr. sc. Dražen Kaučić
  • 4.267
  • 282
  • 0

Tijekom petka, subote i nedjelje konačno smo dočekali osjetni pad temperature zraka, ali i oborine. Minimalna temperatura zraka na 5 cm od tla spustila se u Dalmaciji na 13°C (Zadar), na istoku zemlje 11°C (Slavonski Brod), zapadu zemlje 7°C (Varaždin i Zagreb), Istri 6°C, a u gorju na samo 4°C (Parg). I zato se zrioba poljoprivrednih kultura usporila.

U Istri su oborine popraćene jakim vjetrom, a ponegdje i tučom nanijele štetu poljoprivrednim kulturama. Ponegdje je jak vjetar čupao stabla, a bujice vode poplavile podrumske prostorije. Ukupno je izmjereno na istoku Hrvatske 11 mm (Slavonski Brod) do 32 mm (Daruvar), zapadu 23 mm (Bjelovar) do 41 mm (Varaždin), u gorju 56 mm (Ogulin) do 110 mm (Parg), Istri 52 mm (Pazin) do 68 mm (Poreč), a u Dalmaciji 1 mm (Hvar) do 74 mm (Dubrovnik). 

Spomenutim su se oborinama mnogi poljodjelci razveselili, jer je konačno prekinut niz suhih dana. No, za neke od biljaka s kratkim korijenovim sustavom oborine su došle prekasno. Vjerujemo kako neubrane povrtlarske kulture nisu počele trunuti. Šteta na vinovoj lozi nema.

U danima koji dolaze vrijeme će do petka, a ponegdje i subote biti suho te vruće. Najtoplije će biti u četvrtak kad očekujemo da će maksimalna temperatura zraka uzduž Jadrana narasti do 28 a u kontinetalnom dijelu Hrvatske ponovno ponegdje i do 30°C. Kako će akumulacija topline biti veća od prosjeka, intenzitet dozrijavanja svih poljoprivrednih kultura se nastavlja. Vrijedno je istaknuti da je dozrijevane ranije u odnosu na prošlu godinu.

Tijekom petka, a pogotovo subote, nedjelje, pa i ponedjeljka kiša, ponegdje popraćena jakim vjetrom i grmljavinom moguća je ponvno u Istri, te na sjeverozapadu Hrvatske. No, oborina će od subote do ponedjeljka biti i u Dalmaciji. Na istoku zemlje (Ilok i Vukovar) dani će biti uglavnom suhi.

Dakle, berba grožđa u Baranji neće se prekidati. Kukuruz će polako prelaziti iz mlječne u voštanu zriobu, te pojavu crnog sloja očekujemo ranije u odnosu na prošlu godinu. Oborine u Dalmaciji razveselit će maslinare. Savjetujemo da se suhi i sunčani dani iskoriste za berbu povrtlaskih kultura ne čekajući dane vikenda kad će tlo na oranicama kontinentalne Hrvatske biti vrlo vlažno.


Tagovi

Dražen Kaučić Agro prognoza Prognoza Temperatura Promjena vremena Oborine Dozrijevanje


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]