Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima 2022/23
  • 04.10.2022. 07:30

Dugoročna prognoza: Čeka nas još jedna zima bez snijega?

Za veći dio evropskog kontinenta predviđa se manje snježnih padavina. Normalne i iznadprosječne mogu se očekivati na pojedinim područjima u centralnoj Evropi

Foto: Depositphoto/fotoluxstudio
  • 419
  • 29
  • 0

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je predviđanja snježnih padavina za zimu 2022./2023.

Navode kako će se uticaj važnog pokretača klime La Nina nastaviti,  no krajem zime bi trebao završiti njezin trogodišnji veliki značaj i početi neutralno vremensko razdoblje. Direktno će djelovati na Sjevernu Ameriku, dok će u Evropi biti prisutni i drugi faktori.

Manje snijega?

Za veći dio evropskog kontinenta očekuje se manje snježnih padavina. Normalne i iznadprosječne mogu se očekivati na pojedinim područjima u centralnoj Evropi.

Prognoza za decembar pokazuje jače negativne anomalije. Sistem visokog pritiska će dovesti do manje padavina, dok se u januaru predviđa povećanje.

Veći dio Evrope će imati tanji snježni pokrivač, dok određena područja srednje i zapadne ipak očekuju više padavina. Za centralni dio ih se više prognozira u februaru, a u posljednjem zimskom mjesecu, martu, biće manje kiše i snijega u ostatku kontinenta. Više ga prognoziraju na sjeveru.

Čeka nas još jedna zima bez snijega? (Foto: Depositphoto/rghenry)

Iznad Grenlanda i Islanda polje visokog pritiska će remetiti tokove zapadnih struja. Polje niskog pritiska će biti iznad zapadne Evrope i Azorskih ostrva i donijeti prosječne temperature. Istovremeno postoji velika mogućnost za pojavu iznadprosječnih temperatura u centralnoj Evropi. Za područje Sredozemlja prognoziraju veću količinu padavina.

Na sjeveru Amerike više snijega

La Nina će na sjever američkog kontinenta donijeti više snijega. Decembar ga donosi u sjeverozapadnom dijelu, a u ostatku SAD će slabije padati.

Za Kanadu se predviđa mnogo više snijega, pogotovo u južnim područjima. U januaru će padati i u SAD i Kanadi, dok februar donosi toplije vrijeme u većem dijelu.

Kako bi se dobili što precizniji podaci, ovaj servis koristi tri modela: evropski ECMWF te CFSv2 model iz SAD koji je kombinovan sa sjevernoameričkim NMME.


Tagovi

Severe Wether Europe Snježne padavine Zimska prognoza Vremenska prognoza Zima 2022


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...