Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima 2022/23
  • 04.10.2022. 07:30

Dugoročna prognoza: Čeka nas još jedna zima bez snijega?

Za veći dio europskog kontinenta predviđa se manje snježnih padalina. Normalne i iznadprosječne mogu se očekivati na pojedinim područjima u središnjoj Europi

Foto: Depositphoto/fotoluxstudio
  • 13.271
  • 710
  • 0

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je predviđanja snježnih padalina za zimu 2022/2023.

Navode kako će se utjecaj važnog pokretača klime La Nina nastaviti, no krajem zime bi trebao završiti njezin trogodišnji veliki značaj i početi neutralno vremensko razdoblje. Direktno će djelovati na Sjevernu Ameriku, dok će u Europi biti prisutni i drugi faktori.

Manje snijega?

Za veći dio našeg kontinenta očekuje se manje snježnih padalina. Normalne i iznadprosječne mogu se očekivati na pojediinim područjima u centralnoj Europi.

Prognoza za prosinac pokazuje jače negativne anomalije. Sustav visokog tlaka će dovesti do manje oborina, dok se u siječnju predviđa povećanje.

Veći dio Europe će imati tanji snježni pokrivač, dok određena područja srednje i zapadne ipak očekuju više padalina. Za središnji dio ih se više prognozira u veljači, a u posljednjem zimskom mjesecu, ožujku, bit će manje kiše i snijega u ostatku kontinenta. Više ga prognoziraju na sjeveru.

Čeka nas još  jedna zima bez snijega? (Foto: Depositphoto/rghenry)

Iznad Grenlanda i Islanda polje visokog tlaka će remetiti tokove zapadnih struja. Polje niskog tlaka će biti iznad zapadne Europe i Azorskih otoka i donijeti prosječne temperature. Istovremeno postoji velika mogućnost za pojavu iznadprosječnih temperatura u centralnoj Europi. Za područje Sredozemlja prognoziraju veću količinu oborina.

Na sjeveru Amerike više snijega

La Nina će na sjever američkog kontinenta donijeti više snijega. Prosinac ga donosi u sjeverozapadnom dijelu, a u ostatku SAD će slabije padati.

Za Kanadu se predviđa puno više snijega, pogotovo u južnim područjima. U siječnju će padati i u SAD i Kanadi, dok veljača donosi toplije vrijeme u većem dijelu.

Kako bi se dobili što precizniji podaci, ovaj servis koristi tri modela: europski ECMWF te CFSv2 model iz SAD koji je kombiniran sa sjevernoameričkim NMME.


Tagovi

Severe Wether Europe Zimska prognoza Vremenska prognoza Zima 2022


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.