Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.02.2022. 10:00

Ispraćamo prevrtaču, stiže mjesec lažac. Kakvo vrijeme očekivati?

Malo pomalo uskoro ulazimo u prvi proljetni mjesec koji je u Rimskom kalendaru bio prvi u godini, a stižu li oborine u narednim danima, otkriva naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.794
  • 135
  • 0

Dnevne temperature zraka i proteklih su sedam dana narasle u gorju do 15℃, na zapadu 17℃, a na istoku, te uzduž Jadrana do 18℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka pri tlu spustila se u Splitu na -1℃, Daruvaru -4℃, a u Zagrebu i Gospiću na -6℃.

Povrtlarske kulture uzduž Jadrana, a uzgajane na otvorenom sigurno su stradale. Vrijedno je istaknuti kako se sjetveni sloj tla tijekom dana zagrijao na kopnu do 12℃, a uzduž Jadrana do 17℃. Upravo zato, na livadama su se pojavili cvjetovi ranoproljetnog cvijeća, a pupovi nekih voćaka nabubrili.

Tlo je znatno vlažnije nego prije sedam dana, jer je na istoku ukupno izmjereno 14 do 21 mm, zapadu 3 do 21 mm, gorju 21 do 36 mm, a uzduž Jadrana 9 do 22 mm oborine, pa ozime ratarske kulture ne trpe od manjka vode u tu. No, izgleda da će ukupna količina oborine ovog mjeseca ipak biti manja od višegodišnjeg prosjeka.

U danima koji dolaze iznadprosječno toplog vremena neće biti. Na istoku i zapadu dnevna temperatura zraka narast će do 9℃, u gorju do 6℃, a uzduž Jadrana do 11℃. Jutra će biti hladna, te će se temperature zraka pri tlu spustiti na istoku i zapadu na -3℃, u gorju na -5℃, a uzduž Jadrana na samo 5 ℃.

Oborine, ali u vrlo malim količinama očekujemo ponegdje u gorju već sutra. Veseli nas da ponegdje može biti i malo snijega na tlu. Na istoku oborine očekujemo u nedjelju. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo početkom idućeg tjedna.

Tlo će ovog tjedna biti vlažno, te će traktori vrlo teško ulaziti na oranice. Kako će dani biti uglavnom djelomično sunčani, svi planirani radovi u voćnjacima i vinogradima moći će se obavljati. Upozoravamo da se korovi ne pale. Zbog vjetra otvorena vatra vrlo brzo može izmaknuti našoj kontroli i eto nam požara kojeg je katkada teško ugasiti.

I tako, malo pomalo uskoro ulazimo u prvi proljetni mjesec. Prema produktima prognostičkog modela Europskog centra za srednjoročnu prognozu ožujak će biti topliji od višegodišnjeg prosjeka. Treba istaknuti kako će toplije od prosjeka biti i na prostoru cijele Europe. Temperature iznad višegodišnjeg prosjeka i nisu razlog za neko veselje. Kolanje sokova u višegodišnjim kulturama može početi ranije, a to znači da bi šteta od mraza ove godine na nekim voćkama ponovno moglo biti.

Nažalost oborine će biti manje od prosjeka ne samo u Hrvatskoj, nego i u zapadnoj Europi. I tome se ne treba veseliti, jer nam je već danas poznato kako će ukupne količine oborine i tijekom ove veljače u Hrvatskoj biti manje od prosjeka.

Vrijeme u ožujku karakteriziraju vrlo česte promjene vremena, pa se zato i govori za ovaj mjesec da je "lažac". Malo je ljudima poznato da je u Rimskom kalendaru to bio prvi mjesec u godini. Danas je nama to prvi od tri proljetna mjeseca. Iako kalendarski proljeće počinje 1. dana u mjesecu ožujku, astronomski će proljeće ove godine početi 20. ožujka u 16 sati i 33 minute.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.