Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.08.2019. 15:00

Iza nas je najtopliji dan u godini, slijedi znatna promjena

U Kninu su jučer u hladu izmjerena 40,2 stupnjeva celzijusa, no prema podacima DHMZ, dosad apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj zabilježena je 1981. u Pločama. Znate li kolika je bila?

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 1.715
  • 101
  • 0

Iza nas je najtopliji dan u godini čiju su vrelinu jučer najviše osjetili stanovnici Knina. U 15 sati u hladu izmjerena su 40,2 stupnja celzijeva. Temperatura od 38 stupnjeva izmjerena je i u Sinju, a do 38 stupnjeva penjala se živa i na termometru u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Slavonskom Brodu...  

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, do sada apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, u hladu meteorološke kućice, zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 °C (jučer je u Pločama bilo 37,2). 

"Gotovo svi navedeni apsolutni maksimumi izmjereni su u srpnju i kolovozu, izuzetak je Virovitica gdje je apsolutni maksimum od 39,5 °C izmjeren 27. lipnja 1965. Najviše je izmjerenih maksimuma tijekom kolovoza 2012. godine, s time da je većina postaja počela raditi od sredine prošlog stoljeća. Na postajama s duljim nizom mjerenja (od 19. stoljeća!) ističe se postaja Crikvenica gdje je apsolutni maksimum od 39,0 °C izmjeren 17. srpnja 1928.", navodi DHMZ. 

A što nas čeka u narednom razdoblju? Već od danas, kako su i najavljivali prognostičari, lakše dišemo. Slijedi promjena vremena i osvježenje s kišom. DHMZ je za sutra objavio narančasti meteoalarm za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal gdje se očekuje jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). 

Žuti alarm na snazi je za sve regije, osim Dubrovačke. Pred nama su, naime, moguća grmljavinska nevremena. Sutra nas očekuje promjenljivo oblačno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom te osjetno svježije. U noći i prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom. U drugom dijelu dana sa zapada prestanak oborine i razvedravanje, a poneki je pljusak moguć uglavnom u Dalmaciji. Puhat će umjeren, prolazno i jak sjeverni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, u Dalmaciji sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 18, na Jadranu između 20 i 25. Najviša dnevna od 18 do 23, na Jadranu od 26 do 30 °C.

Idete li za blagdan Velike Gospe u neko od Marijanskih svetišta, dobro je znati da nas od 15. do 17. kolovoza očekuje postupan porast temperature, ali će dnevna temperatura do petka na kopnu biti malo niža od uobičajenih vrijednosti. U petak su u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu ponegdje mogući kratkotrajni pljuskovi. Ujutro na kopnu mjestimice magla. Vjetar na kopnu slab, a na Jadranu do petka uz obalu bura, a zatim tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. U četvrtak će temperature na kopnu ići do 25 stupnjeva, a na moru do 28. U petak na kopnu do 26, na moru do 29, a subota na kopnu 28 stupnjeva, dok se na moru očekuje do 29 stupnjeva. 

Dakle, lakše ćemo svi disati. I ljudi i životinje i biljke.


Izvori

Državni hidrometeorološki zavod


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Temperature Najtopliji dan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]