Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.03.2020. 15:00

Iza nas najtoplija zima ikad zabilježena u Europi: Veljača za 3,9 °C toplija od prosjeka

Na Antarktici je temperatura prošlog mjeseca narasla iznad 20 stupnjeva °C prvi put otkada postoje mjerenja. To je skoro puni stupanj više od prijašnjeg rekorda postavljenog 1982.

Foto: Jumpstory
  • 1.303
  • 79
  • 0

Europa bilježi rekordno najtopliju zimu. Nakon siječnja i veljača je bila iznad prosjeka i to za 3,9 °C u odnosu na razdoblje od 1981. - 2010., stoji u službenim podacima Copernicus-a (C3S).

Temperature su bile iznadprosječne na velikom području, pokrivajući veći dio Europe, Sibira i središnje Azije, dok su one ispod prosjeka zabilježene bile tek iznad sjeverne Aljaske. Na Antarktici je temperatura prošlog mjeseca narasla iznad 20 stupnjeva °C prvi put otkada postoje mjerenja. To je skoro puni stupanj više od prijašnjeg rekorda postavljenog 1982.

Veljača nas ove godine neće ošinuti svojim repom

"Vidjeti tako toplu zimu neupitno je uznemirujuće, ali ne predstavlja klimatski trend kao takav. Sezonske temperature, posebno izvan tropa, značajno se razlikuju iz godine u godinu“, rekao je Carlo Buontempo, voditelj Službe za klimatske promjene u Copernicusu.

Posljednja tri zimska mjeseca natoplija do sada u Europi

Uz postojano blage temperature nad Europom, posebice na sjeveru i istoku, protekla zima bila je 3,4 °C toplija od prosječne zime u razdoblju od 1981. do 2010. godine. Temperatura je bila gotovo za 1,4 °C viša od one prethodne najtoplije 2015/16. Još u studenom sezonska predviđanja C3S pružila su snažne naznake da bi ovo mogla biti topla zima za Europu.

Ovogodišnji siječanj najtopliji u povijesti Europe

Ova godina će biti ključna u borbi da se zaustave problemi s klimom i spriječi da se štetni efekti pogoršavaju. U Ujedinjenom Kraljevstvu se u studenom održava važan klimatski samit UN-a na kojem će svjetske nacije morati drastično povećati svoja nastojanja da smanje emisije ugljika kako bi se izbjeglo katastrofalno povećanje od 3 do 4 stupnja u globalnim temperaturama, piše The Guardian.


Tagovi

Vremenska prognoza Copernicus Antartika Klimatski trend Veljača Temperatura Rekord


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.