Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DHMZ
  • 16.07.2021. 16:00

Izdano upozorenje za cijelu Hrvatsku: Dijelovima zemlje prijete poplave

Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru, prognoziraju iz DHMZ.

Foto: Depositphotos/ junrong
  • 2.618
  • 186
  • 0

Nova promjena vremena popraćena obilnim kišama, grmljavinskim nevremenom, te ponegdje i tučom, mogla bi izazvati i bujične poplave u našim krajevima, upozoravaju prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda. 

Promjena vremena započinje već danas s mjestimičnom kišom ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana. "Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru“, napominju u priopćenju. 

Na području osječke regije očekuju se lokalno izraženiji pljuskovi i obilnije oborine, a vjerojatnost grmljavine je do 60 posto.

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom“, upozorava DHMZ. 

Jaki udari vjetra od 65 od 85 km/h mogući su na području Kvarnera, Kvarnerića i oko Velebitskog kanala.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila“, ističu upozoravajući posebno neiskusne pomorce, te one koji upravljaju manjim brodovima, da izbjegavaju plovidbu.

Moguće bujične i urbane poplave

Prognostičari DHMZ-a za subotu su, za dio zemlje, objavili narančasto upozorenje koje označava opasno vrijeme. 

Upozoravaju i da dijelovima Hrvatske prijete poplave. "Zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom vikenda 17. i 18. srpnja, a naročito tijekom subote na području Gorskog Kotara, Like, te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske, postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava“, naglašavaju.

Prema njihovoj procjeni u većini unutrašnjosti tijekom subote past će između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više.

Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava, primjerice Bregana i Sutla. 

"Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i preko 100 litara kiše po četvornom metru“, stoji u objavi. 


Tagovi

Nevrijeme Obilne kiše Poplava Tuča DHMZ Upozorenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.