Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.07.2021. 09:00

Jakov kuri, Ana žari - slijedi epizoda suhih, sunčanih i vrlo vrućih dana

Pred nama su dani kad će mnoge biljke svakodnevno doživljavati temperaturni stres, a vode u tlu bit će iz dana u dan sve manje.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.528
  • 102
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u većem dijelu zemlje veća od prosjeka za pet, a ponegdje i 10 posto. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 28℃, zapadu 30℃, istoku 32℃, a uzduž Jadrana do 34 ℃. Ratari kojima kukuruz još uvijek prolazi kroz fazu cvatnje, spomenutim temperaturama nisu zadovoljni, jer može doći do sterilnosti polena.

Suši na kopnu došao je nakratko kraj. U razdoblju od 15. do 22. srpnja ukupno je na istoku palo 62 do 84 mm, zapadu 28 do 60 mm, gorju 82 do 89 mm, a uzduž Jadrana samo 2 do 17 mm oborine. I zato je tlo danas na kopnu uglavnom umjereno vlažno. Biljke s kratkim korijenovim sustavom ne trpe od nedostatka vode u tlu. Uzduž Jadrana vode u tlu ipak nedostaje, te se razdoblje suše nastavlja.

U danima koji dolaze slijedi epizoda suhih, sunčanih i vrlo vrućih dana. Od subote pa sve do utorka dnevna će temperatura zraka na kopnu svakodnevno biti veća od 30℃. Očekujemo kako će izrazito vruće na istoku i zapadu biti u ponedjeljak i utorak. Dnevna će temperatura narasti i do 38℃, a jutarnja se spustiti na 21℃. Ništa neobično, jer u nedjelju slavimo svetog Jakova, a u ponedjeljak svetu Anu. Naime, jedna stara pučka izreka kaže: "Jakov kuri, Ana žari". U prvoj polovici tjedna će i akumulacija topline na kopnu biti veća od prosjeka za 20% do 30%.

Oborine ponegdje može biti istom sredinom tjedna, kad može i zagrmjeti. Nakon spomenutih vrućih i suhih dana oborine bi itekako dobro došle, ali samo da ne bude pojave tuče.  

Vinogradarima savjetujemo da pregledaju svoje nasade, jer će uvjeti za pojavu pepelnice biti izuzetno povoljni. Kako će i UV indeks biti visok, radove na otvorenom trebalo bi obavljati samo tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati. No, naše tijelo trebalo bi zaštititi laganom odjećom.

Ratari moraju što prije obaviti prašenje strništa kako bi prekinuli kapilaritet, a time i sačuvali što više vode u tlu. Normalno, navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom morat će se obavljati svakodnevno tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati.

Sve alergične osobe upozoravamo na visoku razinu peludi kopriva, pa ih narednih dana vrijedi obilaziti u širokom krugu.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.