Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.01.2023. 10:30

Januarsko sunce i mrazevi - kako utiču na poljoprivredne kulture?

Do kraja sedmice očekuje se sunčano uz promjenljivu oblačnost i znatno toplo vrijeme za ovo doba godine

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 50
  • 17
  • 0

Danas će u većem dijelu naše zemlji, prije podne, preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama. U ostatku dana očekuje se razvedravanje. Na jugu Hercegovine sunčano vrijeme. 

Tokom protekle sedmice preovladavali su povoljni agrometeorološki uslovi za sve prezimljujuće poljoprivredne kulture. Uglavnom suho vrijeme pogodovalo je obavljanju radova u voćnjacima i vinogradima.

Mrazevi i padavine

Pojava prizemnih mrazeva nije predstavljala opasnost za ozima žita, jer su dobro pripremljena za zimsko mirovanje. Također, visoke maksimalne temperature nisu prekidale zimsko mirovanje višegodišnjih voćnih kultura i vinove loze. Dospjela padavine u dosadašnjem dijelu jeseni u značajnoj mjeri su stvorile dobre zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta, što će biti dobro za početak narednog vegetacionog perioda.

U ovo dijelu godine potrebno je obratiti pažnju na glodare koji prave značajne štete na strnim žitima, lucerištima i u voćnjacima. Ove štetočine prave štetu na njivskim usjevima u svim fazama razvoja, od sjetve do žetve.

Najvažnije je obaviti suzbijanje tokom jesenje-zimskog perioda, naročito pred zimu, kada su dosta aktivni, navodi se u Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Do kraja sedmice

Do kraja sedmice očekuje se sunčano uz promjenljivu oblačnost i znatno toplo vrijeme za ovo doba godine. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sutra, 5. januara, jutro pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Tokom poslijepodneva umjeren porast naoblake. Vjetar slab, veći dio dana, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 9 do 15 °C.

I posljednji radni dan ove sedmice, kao i prvog dana vikenda, u petak i subotu, 6. i 7. januara, pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove prije podne sa maglom i niskom naoblakom. Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 9, a dnevna od 8 do 14 °C.

U nedjelju, 8. januara, u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umejreno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje prema kraju dana ili tokom noći. Poslije podne ili u večernjim satima slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 2 do 8, a dnevna od 9 do 16 °C.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sunčano Padavine Mraz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.