Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snijeg
  • 10.12.2022. 18:00

Još jedna zima bez snijega?

Ove nas zime očekuju ispodprosječne snježne padaline u većem dijelu našeg kontinenta

Foto: Depositphoto/Photozirka
  • 1.730
  • 131
  • 0

Prognostički centar Severe Weather Europe objavio je predviđanja o snježnim padalinama za zimu 2022/2023. Klimatološki, ona je već počela, a kalendarski nam stiže za oko dva tjedna.

Govoreći o djelovanju vremenskih pojava La Nina i El Nino, ističu da je Europa daleko od područja koji su njihov izvor te da neće biti pod njihovim direktnim utjecajem.  

U čitavoj Europi manje snijega 

Promatrajući europski sezonski model ECMWF, ove nas zime očekuju ispodprosječne snježne padaline u većem dijelu našeg kontinenta, što ukazuje na dominantan obrazac visokog tlaka. To ne znači da ih neće biti, ali je riječ o manjoj količini nego inače. 

Prognoza za visinu snijega u prosincu pokazuje široko rasprostranjene negativne anomalije. Vremenske prilike će biti takve da se ne predviđa scenarij u kojem možemo očekivati akumulaciju snijega.

Sveta Luce, ukaži nam Sunce

Veće količine se, naravno, očekuju u siječnju, u sjevernoj Europi i Alpama. Isto prognoziraju u veljači, dok ožujak i dalje može biti hladan te donijeti snijeg, ali se općenito može reći da će snježna sezona biti s manje padalina.

UKMO siustav Ujedinjenog Kraljevstva donosi sličnu prognozu. U prosincu se očekuju u sjevernim, zapadnim i središnjim dijelovima kontinenta. Siječanjska prognoza pokazuje veći potencijal u sjevernoj i zapadnoj Europi. 

Još jedna u nizu toplijih zima

Kada je riječ o Hrvatskoj, Državni hidrometeorološki zavod donio je također kratku sezonsku prognozu koja se izrađuje u njihovu Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Prema dostupnom prognostičkom materijalu zima 2022./23. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna) uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka, ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina.

Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Za ovu zimu predviđa se količina oko prosjeka ili veća od njega uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom na Jadranu i uz njega u sva tri mjeseca postoji signal za više oborine od mjesečnog srednjaka. U unutrašnjosti je vjerojatnost za više oborine od uobičajenih količina veća u prosincu nego u siječnju i veljači.

A što će padati? 

Svakako treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati sušna razdoblja s uglavnom kraćim razdobljima, kada je lokalno moguća izraženijaobilnija kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne količine, kiša koja se smrzava na tlu te nagla i izražena zahladnjenja).


Tagovi

Severe Weather Europe Vremenska prognoza Zima Zima bez snijega Snijeg Oborine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.