Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kasna jesen
  • 19.11.2020. 12:00

Jutarnji sati u minusu, u gorju i snijeg na tlu

Suhe i sunčane dane treba iskoristiti za gnojidbu vinograda i voćnjaka, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Gudella
  • 1.033
  • 459
  • 0

Vrijeme je primjereno kasnoj jeseni. Magla, niska naoblaka, te ponegdje i obilne oborine karakteristika su vremena tijekom proteklih sedam dana. Dnevna temperatura zraka narasla je na istoku do 13℃, Zapadu Hrvatske 14℃, u gorju 15℃, a uzduž Jadrana ponegdje i do 21℃. I zato, uz obilje Sunca vrijedni su maslinari na jugu mogli obavljati berbu.

No, još uvijek je bilo i onih koji su se okupali u moru. Jutra su bila hladna, pa se jutarnja temperatura zraka spustila u Osijeku na -1℃, Zagrebu -2℃, a u Gospiću i na -4℃. Oborine su razveeselile ratare. Na istoku je ukupno palo 10 do 19 mm, zapadu 9 do 49 mm, u gorju 57 mm, a uzduž Jadrana (Zadar) i 104 mm. No, ratarske kulture ne trpe od viška vode u tlu. Naprotiv, oborine će ubrzati rast posijanih ozimih kultura.

U danima koji dolaze očekujemo kako će biti hladno. Tijekom dana temperatura zraka narast će na istoku i zapadu Hrvatske do 8℃, a uz Jadran i do 12℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperature će se u danima vikenda spustiti na -2℃, a ponegdje u gorju i na -5℃. Navedene temperature upozorenje su kako postoji opasnost od stradanja biljaka osjetljivih na niske temperature zraka. No, došlo je i vrijeme kad mlade voćke, ali i jednodišnju vinovu lozu treba zaštititi od divljaći.

Oborine očekujemo u petak. Vrijedno je istaknuti kako u gorju može biti i pojave snijega. Snijeg na tlu dobro bi došao i u nizinama, jer bi prekrio ozime kulture štiteći ih od golomrazice. No, mala je vjerojatnost da do toga dođe. Vedre i suhe dane tijekom vikenda trebalo bi iskoristiti za duboku obradu tla.

Naime, duboko izorano tlo u proljeće je praškasto te se lakše obrađuje. Vjerujemo kako će sunčani dani potaknuti voćare i vinogradare da pognoje svoje nasade s mineralnim gnojivima u kojima prevladava sadržaj fosfora i kalija. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.