Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.04.2019. 15:00

Kad u travnju kiša pada, tko se dobru da ne nada

Kakvo nam vrijeme donosi ovaj tjedan, zna poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Što možemo očekivati? Pročitajte.

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 4.459
  • 379
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je na zapadu Hrvatske, ali i u gorju do 21℃, uzduž Jadrana te na istoku zemlje do 22℃, a u Istri i do 23℃. Jutra su ponegdje bila vrlo hladna. Na 5 cm od tla jutarnja temperatura zraka spustila se u Dalmaciji na -2℃, u gorju, ali i u unutrašnjosti Istre te na zapadu Hrvatske na -6℃, a na istoku i na -7 ℃. No, šteta od spomenutih temperatura nema, jer su se staklenici i plastenici noću zatvarali, a povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom prekrivale.

Ne zaboravimo kako se pupovi vinove loze nalaze na 80 cm, a voćaka na 100 cm pa i više od toga. Upravo zato, šteta za sada nema. Vrijedno je istaknuti kako je i akumulacija topline proteklog tjedna bila manja od prosjeka pa je i kretanje sokova u višegodišnjim kulturama bilo donekle usporeno, a to je dobro.

Tlo je na istoku Hrvatske, te uzduž većeg dijela Jadrana danas vrlo suho. Proteklih sedam dana oborine nije bilo. No, poljodjelci u okolici Dubrovnika te na Komiži ipak su zadovoljni jer je ukupno u Dubrovniku izmjereno 23 mm, a u Komiži i 39 mm oborine.

U sljedećih sedam dana u većem dijelu Hrvatske temperature će biti niže od prosjeka za ovo doba godine. Kretanje vegetacije bit će usporeno, jer će i akumulacija topline na zapadu Hrvatske, te na uzduž Jadrana biti manja od višegodišnjeg prosjeka. Samo na istoku Hrvatske očekujemo da će akumulacija topline biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. No, to nam ništa ne znači jer mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom ovdje trpe od nedostatka vode u tlu. Na kopnu će dnevna temperatura zraka narasti do 20℃, dok će se jutarnja pri tlu ponegdje spustiti u subotu ispod točke smrzavanja. Uzduž Jadrana dnevna će temperatura zraka biti manja od 20℃.

Oborine na kopnu očekujemo u četvrtak, petak te u nedjelju i ponedjeljak. Nažalost, najmanje količine oborine očekujemo upravo tamo gdje su danas i najpotrebnije, a to je na istoku Hrvatske. Najveće količine očekujemo u gorju te uzduž Jadrana. U gorju i to u petak očekujemo i padanje snijega.

Dakle, zbog manje akumulacije topline u danima koji dolaze cvatnja voćaka, otvaranje pupova vinove loze, rast korova, te let pčela bit će usporen. "Kad u travnju kiša pada, tko se dobru da ne nada“, govori nam pučka izreka. I zato, najavljenim oborinama u danima koji slijede uistinu se  radujemo.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]