Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.03.2023. 09:00

Kakvo nam vrijeme donosi astronomski početak proljeća?

Strah od preranog kretanja vegetacije, a time i stradanja od pojave mraza, potpuno je opravdan, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.159
  • 137
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bila veća od prosjeka otprilike za 50 do 60 posto. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 20℃, uzduž Jadrana 21℃, na sjeverozapadu 23℃, a na istoku zemlje i do 25℃. Jutra su ipak bila hladna, pa se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura pri tlu spustila uzduž Jadrana na -1℃, a na kopnu na -5℃. I upravo zato se trebalo slojevito oblačiti kako nam ne bi tijekom podneva bilo prevruće.

No, temperature negativnog predznaka donekle su ipak usporile kretanje vegetacije, a to je dobro.    

I tlo je proteklih dana bilo toplo. Sjetveni se sloj zagrijao tijekom podneva do 11℃, istoku i zapadu 15℃, a uzduž Jadrana i do 17℃. Navedene temperature dovoljne su za brzo klijanje i nicanje sjemena šećerne repe. Kako se početkom ovog mjeseca sijao ječam, sjeme u navedeno toplome brzo klije. Tlo je umjereno vlažno. Ukupno je izmjereno na istoku i sjeverozapadu 13 do 32 mm oborine. Zbog sunčanog vremena se vrlo brzo sušilo, te su traktori mogli ulaziti na oranice.

Dani će sve do druge polovice idućeg tjedna na kopnu biti suhi i sunčani. Tijekom subote u nedjelje dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti na istoku i sjeverozapadu do 15℃, a jutra će biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. U prvoj polovici idućeg tjedna dnevne će temperature rasti do 20 ℃, dok jutra neće biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. Koliko god se tome veselili, bojimo se da vegetacija ne krene prerano, jer je tada opasnost od šteta nastalih pojavom mraza vrlo velika.

Vrlo brze izmjene toplih i hladnih dana, ali i prevrtljivo vrijeme osnovna je karakteristika ožujka. Već odavno su takvo vrijeme poljodjelci prepoznali, pa se ne bez razloga za ovaj mjesec govori da je "lažac“.

Podsjećamo kako u ponedjeljak i to u 22 sata i 22 minute astronomski je početak proljeća. Tog će dana trajanje dana i noći biti jednako dugo. Mnogi od nas sigurno se sjećaju kako su nas nekoć u školi učili da proljeće počinje 21. ožujka.

No, ove godine nije tako, jer je astronomski početak proljeća istovremeno kada i proljetni ekvinocij. Sada dolazimo do jedne zanimljivosti, a to je da za svog života početak proljeća tog dana sigurno nećemo doživjeti. Ono će ponovno početi 21. ožujka tek 2101. godine.


Tagovi

Agro prognoza Početak proljeća Suho Sunčano Mjesec lažac


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.