Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.03.2022. 12:00

Kišni ožujak - mršava ljetina

Vrijeme je i da polako razmišljamo kako se ove godine obraniti od moguće pojave mraza, savjetuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.469
  • 93
  • 0

Posljednjih sedam dana posljednjeg zimskog mjeseca obilježile su dnevne temperature zraka koje su narasle u gorju do 16℃, a na istoku i zapadu do 17℃. Tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se temperatura zraka u istočnim krajevima spustila na -11℃, -7℃ u gorju i na zapadu, a na -2℃ uzduž Jadrana.

Akumulacija topline bila je znatno manja od višegodišnjeg prosjeka. Upravo zato, kolanje sokova u višegodišnjim kulturama se usporilo. Bilo je i oborine, a čije su količine veće na istoku (6 do 30 mm), nego na zapadu zemlje. Uzduž Jadrana oborine je bilo više na sjeveru, nego na jugu. Snijega na tlu bilo je samo u gorju, te je njegova visina danas u Gospiću 2 cm, Ogulinu 4 cm, Delnicama 10 cm,  a na Zavižanu 57 cm.

Nakon hladnog i vlažnog vremena, pred nama su dani s obiljem sati sijanja Sunca. Oborine do nedjelje ne očekujemo. No, jutra će i dalje biti hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se pri tlu spustiti na istoku i zapadu na -10℃, a u gorju i na -12 ℃. Vrijedno je istaknuti kako će se ponovno i uzduž Jadrana temperature spuštati ispod točke smrzavanja, te se treba što prije pripremiti na zaštitu povrtlarskih kultura uzgajanih na otvorenom. Tijekom dana temperature će narasti u gorju do 9℃, a na istoku i zapadu, te uzduž Jadrana do  12℃. Akumulacije topline ponovno će biti manje od prosjeka.

Zbog suhih i sunčanih dana tlo će se sušiti. Bit će umjereno vlažno, pa će traktori moći ulaziti na oranice pripremajući tlo za sjetvu. Voćari i vinogradari kopat će jame za sadnju mladih voćaka i loznih cjepova. No, i gnojidba višegodišnjih kultura moći će se obavljati. Iako će proći još dosta vremena kad će pupovi voćaka i vinove loze nabubriti, sada je vrijeme da polako razmišljamo kako se ove godine obraniti od moguće pojave mraza.

Priprema za zaštitu kultura od mraza počine kupnjom akril folije za prekrivanje kultura, te dovoženjem slame u nasade. Slama će se noću paliti u želji da se zrak unutar krošnji grije. Savjetujemo i kupnju velikih voštanih svijeća, ali i sakupljanje starog motornog ulja koje će se noću paliti zbog gustog i toplog dima. Normalno, ne zaboravimo i da postoje osiguravajuća društva kod kojih nasade već danas možemo osigurati od šteta nastalih pojavom mraza i tuče. 

Iako smo u prvim danima ožujka, prisjećamo se stare pučke izreke: "Kišni ožujak - mršava ljetina". No, vjerujemo da ipak neće biti tako. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije