Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.09.2022. 09:00

Ko spava u avgustu, hodat će gladan - vrijeme je za pripremu oranica

Žetva ratarskih usjeva je počela ranije i slijedeće će razdoblje pokazati njene ovogodišnje rezultate koji će sigurno biti umanjeni

Foto: Depositphotos/dkVideo4k.gmail.com
  • 139
  • 53
  • 0

Prema aktuelnim prognozama, do sredine predstojeće sedmice u cijeloj zemlji se očekuje sunčano i nešto stabilnije vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle.

U prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda stoji da se od četvrtka, pa do kraja sedmice ponovo će biti promjenjivije, uz više oblačnosti i veću vjerovatnoću za padavine koje bi mogle biti izraženije u Hercegovini. Temperature će biti u porastu, jutarnje uglavnom od 13°C do 18°C, na planinama i malo niže, a na jugu do 21°C. Najviše dnevne temperature od 25 °C na jugu zemlje do 30°C.

Radne obaveze

Jedan od narodnih izreka kaže: "Ko spava u avgustu, hodat će gladan", dakle, vrijeme je za nove radne obaveze. Preovladavat će normalni uslovi vlažnosti tla, što će olakšati pripremu oranica za jesenju sjetvu.

Žetva ratarskih usjeva je počela ranije i slijedeće će razdoblje pokazati njene ovogodišnje rezultate koji će sigurno biti umanjeni zbog dugotrajne suše tokom vegetacije.

Prema narednom kalendaru, 7. avgusta je i Dan svete Ane. Ako je noć sljedećeg dana svježa i hladna, nadolazeća zima će doći rano i mrazna. A, upravo nam to najavljuju meteorolozi u prognozi za ovu sedmicu.  

Trodnevna prognoza

U Bosni se danas više oblačnosti očekuje prije podne. Po kotlinama će biti i magle. Sunčanije u drugoj polovini dana. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 19. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28, na jugu zemlje do 32.

U utorak, 6. septembra, u Bosni i Hecegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 19. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31, na jugu zemlje do 33°C.

U srijedu, 7. septembra, u Bosni i Hecegovini pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalnih pljuskova i grmljavine može biti u sjevernim i centralnim područjima Bosne. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 20. Najviša dnevna uglavnom između 27 i 32°C.


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Kiša Grmljavina Avgust Žetva Oranice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.