• Natprosečne temperature
  • 02.11.2018. 18:00

Letnji novembar: Temperature ovog vikenda više od 25 °C?

Ovo su vrlo ekstremne temperature, neuobičajene za početak novembra, kada prosečne dnevne temperature ne prelaze oko 14°C do 16°C.

Foto: PrintScreen
  • 118
  • 16
  • 0

Natrposečne temperature i manjak padavina nastavljaju se i u novembru i sad već predstavljaju ekstremne anomalije. Tako se za ovaj vikend na srednjem Balkanu i u istočnoj Evropi prognoziraju temperature veće od 25°C koje će uzrokovati vrlo topla atmosferska masa. 

Na čitavom evropskom kontinentu očekuju se više temperature, ali na području balkanskog poluostrva  i južnog Mediterana one će biti i za 10 °C više od prosečnih

Zabrinjavajući rast temperature na Zapadnom Balkanu 

Dakle, radi se o vrlo ekstremnim temperaturama koje nisu uobičajene za početak novembra, kada prosečne dnevne temperature ne prelaze oko 14°C do 16°C, piše Severe Weather Europe

Ova vremenska anomalija će biti najizraženija u subotu, 3. novembra kada bi visoke temperaturne vrednosti mogle da dostignu do 27-28 °C što bi bila rekordno visoka temperatura u severnoj Srbiji, istočnoj Hrvatskoj, južnoj Mađarskoj i zapadnoj Rumuniji, od kako postoje prognostički zapisi. 


Tagovi

Natprosečne temperature Novembar Ekstremna anomalija


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.