Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.05.2019. 13:30

Lipanjska kiša, ljetna žalost. Ima li kraja kišovitom vremenu?

I ovaj tjedan nam agro prognozu donosi poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Što nam donosi kraj svibnja i početak lipnja?

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 5.770
  • 420
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je samo na zapadu Hrvatske, te u gorju veća od prosjeka. No, u ostalom dijelu Hrvatske bila je uglavnom u okvirima višegodišnjeg prosjeka. I zato, još uvijek rast i razvoj većine poljoprivrednih kultura ove godine na istoku i zapadu Hrvatske kasni u odnosu na protekle godine.

Svibanj ove godine pamtit će se i po vrlo velikoj količini oborine, a ona je već danas na nekim lokalitetima i dvostruko veća od prosjeka. Oborine ne samo da su bile obilne, one su bile i česte. Dana s oborinom u kontinentalnom dijelu Hrvatske bilo je u prosjeku svakog drugog dana. Plitka obrada tla, preventivna prskanja, te ostali poljodjelski radovi obavljali su se vrlo teško, jer je tlo u većini dana bilo vrlo vlažno, dok su se zaštitna sredstva vrlo brzo ispirala s lisne mase tretiranih kultura. Kako je skoro svakog dana relativna vlaga zraka bila veća od 80%, uvjeti za nastanak i širenje biljnih bolesti i štetnika ovog su mjeseca bili vrlo povoljni.

Marljivi poljodjelci svojim trudom i dalje prkose kišovitom vremenu. Nažalost, tako će biti i u danima koji dolaze. Obilne količine oborine ovoga tjedna učinile su tlo u cijeloj Hrvatskoj vrlo vlažnim, a vjerojatnost da tako ostane sve do kraja ovoga i početkom idućeg tjedna na prostoru kontinentalnog dijela Hrvatske je vrlo velika. Eto, na istoku zemlje oborine ponovno očekujemo u četvrtak, petak, subotu, nedjelju pa i u ponedjeljak. Količine neće biti velike, ali dovoljne da ne dozvole brže sušenje tla. Na zapadu zemlje kiše će biti još sutra te s malom vjerojatnošću u subotu sredinom dana, te ponovno u ponedjeljak. Veseli nas kako uzduž Jadrana možemo najaviti suhe i sunčane dane i to od petka do ponedjeljka.

U danima koji dolaze akumulacija topline u cijeloj će Hrvatskoj biti manja od prosjeka, a to znači da još uvijek ne očekujemo intenzivniji rast i razvoj povrtlarskih kultura uzgajanih na otvorenom. No, i vinova loza još uvijek ne cvate.  Najtoplije će biti u nedjelju kad očekujemo da će dnevna temperatura zraka narasti uzduž Jadrana do 24℃, a na kopnu do 25℃. U petak će se tijekom noći temperatura uzduž Jadrana spustiti na 14℃, a na kopnu na samo 10℃.  

I tako, malo pomalo svibnju će uskoro doći kraj. Malo tko je vjerovao da će biti najhladniji u posljednjih 20 godina, ali i da će pasti ponegdje i rekordno velike količine oborine. I zato, veselimo se prvom ljetnom mjesecu – lipnju. No, kako govori pučka izreka: "Lipanjska kiša, ljetna žalost“. Kiši se u lipnju ne treba radovati.  


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo