Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.01.2022. 15:30

Malo snijega za blagdan sv. Vinka, blagoslov i početak radova u vinogradu

Očekujemo kako će se temperature zraka pri tlu tijekom ranih jutarnjih sati spuštati i ispod -10℃. I danju će biti hladno s temperaturama nižim od točke smrzavanja, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: R. Prusina/AK
  • 2.288
  • 71
  • 2

Proteklih smo dana bili svjedoci iznimno toplih, ali i vrlo hladnih dana. Dnevna temperatura zraka narasla je na istoku do 10℃, u gorju 11℃, zapadu 12℃, a uzduž Jadrana i do 19℃.

Posljedica spomenutih temperatura na vegetaciju nije bilo, jer je ubrzo došlo do zahladnjenja. Tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se temperatura spustila u Splitu i Zadru na -4℃, Pazinu -9℃, Varaždinu -11℃, Slavonskom Brodu -13℃, a u Ogulinu i na -17℃. Šteta od navedenih temperatura na kopnu nema, jer ozime kulture podnose znatno niže temperature. No, nije isključeno da šteta ima na agrumima, te povrću uzduž Jadrana uzgajanom na otvorenom.

Kako oborine u cijeloj zemlji nije bilo, vlažnost tla je umjerena, te se može obavljati kopanje jama za sadnju mladih voćaka, ali i čišćenje zapuštenih odvodnih kanala. Vrijedno je istaknuti kako snijega na tlu ima samo u gorju. U Delnicama i Gospiću njegova je visina 4 cm, NP Plitvička jezera 8 cm, a na Zavižanu 14 cm.

Krajem današnjeg dana utjecaj anticiklone će slabiti, pa će tlak zraka polako opadati. S jugozapada će u naše krajeve pritjecati topao zrak bogat vlagom. Upravo zato će sutra u cijeloj zemlji biti kiše, a u gorju snijega. Petak će biti suh i sunčan, pa savjetujemo da se obiđu vinogradi i voćnjaci, te zaštite od divljači.  

Ponovnu pojavu snijega na tlu, ali u malim količinama ponovno očekujemo u subotu. Nedjelja će biti sunčana samo na istoku. Oblačno će biti u gorju, uzduž Jadrana, ali i na zapadu zemlje. Tijekom ponedjeljka i utorka hladno će biti i danju, što znači da boravak na otvorenom neće biti ugodan za eventualnu rezidbu. Ne možemo, a ne spomenuti kako će se u dane vikenda, pa i u prvoj polovici tjedna temperatura zraka pri tlu na kopnu spuštati ispod -10℃. Hladna jutra očekujemo i uzduž Jadrana, te savjetujemo da se povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom prekriju odgovarajućom folijom.

I danju će biti hladno s temperaturama nižim od točke smrzavanja. Ovo je upozorenje da se plastenici i staklenici noču dobro zagrijavaju, a prozori na skladištima zatvore.

Malo pomalo eto nam dana kad i službeno počinju radovi u vinogradu. Odmoru dolazi kraj. U subotu slavimo blagdan sv. Vinka, odnosno to je dan kad će marljivi vinogradari doći u vinograde, objesiti na trs kobasice i slaninu, te uz blagoslov moliti dragog Boga i sv. Vinka da urod ove godine bude obilan.

Vincekovo je jedan od pet zapovjedanih blagdana svakog vinogradara koji poštuju uzgoj vinove loze. Sv. Vinko povezan je s vinom samo svojim imenom, jer do sada nisu pronađene baš nikakve veze ovog sveca s vinom. Iako će tijekom boravka u vinogradima ponegdje padati i snijeg, uživajmo u ovom lijepom običaju marljivih vinogradara.                


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]