Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.04.2020. 12:50

Moguća pojava mraza, velike će štete zbog suše zbrajati i ratari?

Ako uskoro ne padnu oborine, novac i sav trud oko sjetve bit će bačen u "vjetar“. I zato, savjetujemo da se prije sjetve ostalih ratarskih kultura dobro razmisli kada odnosno kojeg datuma sijati, a da tlo bude dovoljno vlažno, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Karolina Rastija
  • 5.749
  • 692
  • 0

Vrijeme proteklih sedam dana karakteriziraju vrlo visoke dnevne, ali i vrlo niske jutarnje temperature zraka.

Dnevne vrijednosti temperatura zraka narasle su u gorju do 18℃, na istoku i zapadu Hrvatske do 20℃, a uzduž Jadrana i do 24℃.  No, jutra su bila vrlo hladna. Na 5 cm od tla temperatura se spustila u Hvaru na -2, Poreču - 3℃, Zadru -5℃, Pazinu -9℃, Slavonskome Brodu i Sinju -10℃, a u Varaždinu i Zagrebu i na -11℃. Da, to jutro 2. travnja pamtit će voćari, ali i mnogi povrtlari. Na istoku Hrvatske štete u voćnjacima su 100 %. Nažalost, sistem obrane od mraza miješanjem zraka, pa i dimljenjem nije pomogao jer taj način zaštite ima koristi samo kad temperature nisu niže od -4℃.

Jedini način da ne dođe do šteta je orošavanje, ali i on ne daje rezultate ako se temperature spuste ispod -7℃. Kako su ipak temperature na 200 cm od tla bile više od temperatura na 5 cm za 4℃ do 5℃, ovaj je sistem poslužio svrsi pa su štete na voćkama gdje se on koristio znatno manje. Šteta od mraza nažalost ima i uzduž Jadrana, te i na otocima gdje su uglavnom stradale povrtlarske kulture, ali i voćke u punoj cvatnji.

Mraz i minusi uništili gotovo 50 posto planiranog uroda svih voćnih vrsta

Tlo je u cijeloj Hrvatskoj vrlo suho. Oborine posljednjih sedam dana nije bilo. Ako se prisjetimo da je mjesečna količina oborina u ožujku bila manja od prosjeka, ne čudi nas da vode već pomalo nedostaje i u dubljim slojevima tla. Dovoljno je baciti pogled na vodotoke potoka i naših rijeka, ali i na razinu vode u jezerima, pa će nam biti dovoljno jasno odakle crpsti vodu za eventualno navodnjavanje? U razvijenim zemljama koje ulažu u poljoprivredu taj se problem rješava gradnjom retencija. Da, i sad razmišljamo o nicanju i klijanju posijanih jarih kultura. Nema sumnje da je upravo njima trenutno voda najpotrebnija.

Ako uskoro ne padnu oborine, novac i sav trud oko sjetve bit će bačen u "vjetar“. I zato, savjetujemo da se prije sjetve ostalih ratarskih kultura dobro razmisli kada, odnosno kojeg datuma sijati, a da tlo bude dovoljno vlažno kako bi sjeme što prije klijalo. Tjedne vremenske prognoze mogu Vam itekako biti od koristi.  

U danima koji dolaze, odnosno do Uskrsa bit će suho, a dnevne će temperature zraka ne samo na kopnu, nego i uz Jadran narasti do 20℃. Pad temperature zraka očekujemo u utorak kad će dnevne temperature na kopnu u odnosu na ponedjeljak biti niže i za  10℃.

Upozorenje! U utorak je moguća pojava mraza. Hoće li mraza biti i u srijedu, danas nam je vrlo teško predvidjeti. No, na nama je da napišemo upozorenje, a na Vama da razmislite kako i čime spriječiti spomenutu mogućnost pojave mraza sad već i u vinogradima na istoku i zapadu Lijepe naše.

Veseli nas da ipak već danas možemo najaviti oborine u ponedjeljak. Kolike će biti štete od ove suše koja će sigurno trajati ponegdje i više od 14 dana, ne znamo. No, bojimo se da će ih biti i sigurno neće biti male.

Sretan Uskrs želi Vam Vaš agrometeorolog Dražen Kaučić!


Fotoprilog


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]