Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.01.2023. 10:30

Mogući cjelodnevni minusi, dodatno zahlađenje na izmaku sedmice

Mada slijedi hladniji period, poljoprivredne kulture će zahvaljujući formiranom sniježnom pokrivaču, nastaviti prezimljavanje u povoljnim okolnostima

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 175
  • 85
  • 0

Danas u našoj zemlji oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni. U nizinama sa slabom kišom, koja se može lediti u dodiru sa tlom. U Hercegovini slaba kiša. Intenzivnije padavine očekuju se u zapadnim i sjeverozapadnim podrčjima.

Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje do 10 stepeni.

Prezimljavanje u povoljnim okolnostima

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom ove sedmice i dalje su izgledne promjenjive vremenske prilike, praćene kišom u nizinama, susnježicom i snijegom u višim područjima. Više padavina očekuje se u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Bosni, manje na sjeveru i sjeveroistoku. U Hercegovini od utorka, 24. januara, stabilnije i bez padavina.

Temperaturni režim bit će primjereniji ovom dijelu godine. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se između -3 i 2 u Bosni, na jugu do 5°C, od sredine sedmice hladnije, na visoravnima istočne, centralne i jugozapadne Bosne uz pojavu jačeg mraza i temperature od -4 do -8 °C. Također su, u većem dijelu zemlje, sa izuzetkom doline Neretve i Posavine, moguće i cjelodnevne negativne temperature. Na izmaku sedmice izgledno je dodatno zahlađenje.

Mada slijedi hladniji period, poljoprivredne kulture će zahvaljujući formiranom sniježnom pokrivaču, nastaviti prezimljavanje u povoljnim okolnostima.

Trodnevna prognoza

Sutra u Bosni oblačno vrijeme, ponegdje sa susnježicom ili snijegom. U nizinama može pasti i malo kiše. U većem dijelu Hercegovine smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3, na jugu zemlje do 6, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje do 10 stepeni.

U srijedu, 25. januara, u Bosni oblačno vrijeme ponegdje sa slabim snijegom ili susnježicom. U Hercegovini djelomično vedro. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka većinom između -1 i 5, na jugu zemlje od 7 do 10 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme preovladavat će i u četvrtak, 26. januara. Tokom dana, u Bosni sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3, na jugu zemlje do 6, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje do 10 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Snijeg Kiša Zima Poljoprivredne kulture


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.