Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 22.03.2021. 14:15

Najavljeni snijeg ometaće radove na otvorenom i pomjeriti sjetvene rokove

Zalihe zemljišne vlage su na zadovoljavajućem nivou, ipak najavljeno vrijeme ometaće radove na otvorenom polju i usporiće pripreme za proljetnu sjetvu.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 105
  • 6
  • 0

Prema najavama prognostičara, ove sedmice nas očekuje stabilnije vrijeme, sa povremenim padavinama, u Hercegovini i nizinama Bosne sa kišom a u središnjoj i istočnoj Bosni sa snijegom. Padavine će biti slabijeg intenziteta i neravnomjerno raspoređene, nešto izraženije od sredine nedjelje.

Zadržaće se pretežno hladne vremenske prilike, sa izuzetno niskim temperaturama za ovo doba godine, pogotovo onim dnevnim. Jutarnji mrazevi biće svakodnevna pojava u Bosni, a od srijede i u Hercegovini. Minimalne temperature u rasponu od -6 do -2°C, a na jugu zemlje do 3°C.

Razvedravanje i otopljenje ide od srijede. Za vikend će jutra biti u plusu dok će dnevni maksimum krajem nedjelje dosegnuti 14°C u Bosni, a u Hercegovini čak i 18°C.

Zalihe zemljišne vlage su na zadovoljavajućem nivou, ipak najavljeno vrijeme ometaće radove na otvorenom polju, usporiti pripreme za proljetnu sjetvu i moguće da će rokovi biti na kratko pomjereni u onim krajevima BiH sa više padavina. 

Tokom prije podnevnih sati u Bosni je preovladavala naoblaka i u većini područja zabilježen je slabiji snijeg dok je u Hercegovini bilo sunčano.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene jutranje temperature kretale su se od -11°C u Bjelašnici pa do 11 u Grudama. 

I tokom dana ostaje nepromijenjeno. Poslije podne u nizinama centralne, istočne Bosne i u Posavini moguća kiša. Duvati će i slab vjetar, izvjesno i sa jakim udarima iz pravca sjevera. Dnevni maksimum od 2 do 8, na jugu do 13 °C.

U toku sutrašnjeg dana očekuje nas oblačnost u centralnoj i istočnoj Bosni, a u ostatku zemlje sa nešto manjim intenzitetom, uz sunčane intervale. U večernjim satima moguć je i slab snijeg u ovim dijelovima Bosne. Strujanje zraka biće jače, sa sjevera. Ujutru sa -1 dok će dnevna dosegnuti 8, na jugu BiH do 11°C.

Sredinom sedmice u nizinama središnje Bosne izvjesna je susnježica ili kiša dok će na planinama padati snijeg. U srijedu će jutranje temperature biti oko 1°C, na jugu nešto toplije, do pet stepni dok će maksimalna dnevna doseguti i 12 °C.

Krajem nedjelje zadržava se sličan trend, s tim što će u četvrtak tokom poslije podnevnih i večernjih sati doći do smanjenja naoblake. Jutro hladno, sa -1°C, a najviša devna kretaće se od 5 do 11, na jugu do 15 °C.


Tagovi

Niske temperature Razvedravanje Slabiji snijeg Kiša Vjetar Susnježica Zemljišna vlaga Sunčani intervali Smanjenje naoblake


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.