Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.09.2020. 12:30

Nakon sunčanog vikenda, pogoršanje stiže već do kraja dana

Ovakve vremenske prilike mogu ometati izvođenje poljoprivrednih radova na otvorenom polju i dovesti do pomjeranja rokova berbe i žetve proljetnjih usjeva.

Foto: Martina Popić
  • 89
  • 71
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, nakon proteklog sunčanog i toplog vikenda, danas nas u poslije podnevnim satima očekuje pogoršanje vremena koje će  usloviti u većem dijelu nedjelje kišu u čitavoj Bosni i Hercegovini. Padavine neće biti ravnomjerno raspoređene ni po količini ni po mjestima, pretežno slabijeg intenziteta i tokom svakog dana do petka. Najmanje kiše pašće na sjeveroistoku zemlje. Do narednog vikenda, očekuju se jače padavine na jugu i jugozapadu BiH. 

Dnevni maksimum i dalje će prelaziti 20°C u središnjoj Bosni dok će na jugu biti toplije, do 30 stupnjeva. Ozbiljnije zahlađenje moguće od subote, kada će jutarnje temperature biti najviše do 9°C u Bosni, u Hercegovini toplije, do 12 dok će maksimalna dnevna iznositi 18 stupnjeva i na jugu BiH do 22°C.

Ovakve vremenske prilike mogu ometati izvođenje poljoprivrednih radova na otvorenom polju i dovesti do pomjeranja rokova berbe i žetve proljetnjih usjeva.

 Ponedjeljak je u većem dijelu zemlje osvanuo sunčan, uz mjestimičnu umjerenu naoblaku. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se od 7°C na Sokolcu pa do 21 u Neumu.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, tokom dana zadržati će se sunčano, sa malom oblačnošću. U poslije podnevnim ili večernjim satima u Bosni su mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Duvati će slab vjetar, iz pravca sjevera u Bosni dok će u Hercegovini doći iz jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura dosegnuti će 29 stupanj dok će na jugu biti malo toplije, do 32 °C.

Sutra će preovladavati oblačno vrijeme u Hercegovini i na zapadu i jugozapadu Bosne dok će u ostatku zemlje jutro biti sunčano, uz postepeno naoblačenje u toku dana. Padati će i kiša tokom prije podneva u Hercegovini i u zapadnoj Bosni, a do kraja dana i u ostalim dijelovima države očekuju se pljuskovi sa grmljavinom. Strujanja zraka biti će slaba, pretežno iz južnog smjera. Ujutru će biti prijatnih 18°C dok će maksimalna dnevna dosegnuti 31 stupanj. 

Sredinom sedmice preovladavati će oblačne vremenske prilike. U srijedu ujutru, ali i tokom poslije podneva izvjesna je kiša u Hercegovini, kao i u jugozapadnoj Bosni. Do kraja dana ovakvo vrijeme proširiti će se i na ostala područja. Jutro prijatno, sa 18C° dok se za dnevnu prognozira do 29 stupnjeva. 

I krajem sedmice preovladavati će sličan trend vremena. Mjestimična slaba kiša ili lokalni pljuskovi mogući su u četvrtak u Hercegovini i zapadnoj Bosni. Jutarnje temperature kretati će se do 18 stupnjeva dok će dnevni maksimum dosegnuti 29°C.


Tagovi

Pogoršanje vremena Zahlađenje Umjerena naoblaka Lokalni pljuskovi Strujanja zraka Kiša Grmljavina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.