Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.07.2021. 14:00

Narandžasto upozorenje: Grmljavina i obilne padavine - kada će se vrijeme smiriti?

U gotovo čitavoj zemlji očekuju se obilne padavine s grmljavinskim nevremenom, lokalno i do 70 mm. Stabilizacija tek u srijedu, a onda opet pogoršanje.

Foto: Depositphotos/bjorn999
  • 407
  • 200
  • 0

Na obilne padavine do 50 mm u prijedorskom i banjalučkom kraju upozorava danas Federalni hidrometeorološki zavod koji je za većinu zemlje izdao narandžasto upozorenje. 

Nakon kišovitog vikenda, prognoziraju, sličan trend vremenskih prilika zadržat će se i početkom sedmice. Od srijede 21.07., slijedi postepena stabilizacija i ljepše vrijeme za vikend. No, već u nedjelju 25.07. raste i vjerojatnost za ponovno pogoršanje, padavine i osvježenje u vidu nižih temperatura zraka.

Najviše oborina, do 21.07. prognozira se u dijelu Krajine i Posavine, lokalno je moguće i iznad 70 mm, potom u sjeveroistočnoj, istočnoj i centralnoj Bosni, također lokalno od 30 do 60 mm, a najmanje količine su izgledne na Kupresu, u zapadnoj Hercegovini i dolini Neretve, do 30 mm padavina sumarno.

Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti i bit će svježije uslijed kiša. Jutarnje vrijednosti od 14 do 18 u Bosni, u Hercegovini do 20, maksimalne dnevne od 22 do 26, na jugu do 30 °C. Od sredine sedmice temperature će postepeno rasti i za naredni vikend maksimalne dnevne dostizat će do 30 u većem dijelu zemlje, u dolini Neretve, na krajnjem jugu i u Posavini do 33 °C.

Nestabilne vremenske prilike i dalje će povremeno prekidati radove u polju, a smjene sunčanih i kišnih perioda uzrokovat će napade biljnih bolesti i štetočina. Nakon dugotrajnog sušnog perioda, prispjele i prognozirane oborine popravit će vodni bilans zemljišta i omogućiti povoljnije uslove za razvoj jarih kultura, voća i povrća.

Dakle, sutra će u čitavoj zemlji pretežno oblačno vrijeme biti veći dio dana. Prije podne sa kišom i pljuskovima. Postepeno smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27, na jugu zemlje do 30 stupnjeva.

U srijedu u Hercegovini sunčano, a u Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30, na jugu zemlje do 33 stupnja.

U Hercegovini sunčano, a u Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost bit će u četvrtak. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31, na jugu zemlje do 33 stupnja.


Tagovi

Agro prognoza Grmljavina Padavine Nevrijeme Narančasto upozorenje Biljne bolesti Štetočine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.