Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.08.2022. 12:00

Nastavak toplotnog vala ugrozit će sve proljetne kulture

Uz očekivane vremenske prilike, žetva pšenice u jugozapadnoj Bosni, na nadmorskim visinama iznad 700 metara, odvijat će se u povoljnim okolnostima

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 203
  • 46
  • 0

Početkom osmog mjeseca u Bosni i Hercegovini su izgledne stabilne i sunčane vremenske prilike, uz natprosječne temperature zraka koje će svakodnevno rasti i dostići maksimum u dane narednog vikenda, kada postoji i mala vjerovatnoća za padavine.

Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do sredine prve sedmice u avgustu jutra će biti malo svježija u odnosu na protekli period. Minimalne temperaturne vrijednosti kretat će se od 10 do 14 u unutrašnjosti zemlje, na jugu i sjeveru do 18 °C. Postepeno će iz dana u dan biti toplije, pa će jutarnje temperature sa vikendom dostizati od 16 do 20 u centralnim područjima, na krajnjem jugu zemlje, u Posavini i Semberiji do 24 °C. Maksimalne dnevne temperature početkom sedmice kretaće se od 24 do 28 u Bosni, u Hercegovini do 36 °C.

Ugrožene kulture

Sa postepenim jačanjem toplotnog vala, u dane vikenda mogu se očekivati temperature između 32 i 36 u većem dijelu Bosne, na krajnjem jugu, u dolini Neretve, na sjeveru zemlje, u Semberiji i iznad 40 °C.

U najkritičnijim fazama razvoja kukuruza padavina upola manje

Manjak padavina, nastavak toplotnog vala i dugotrajna suša ugrozit će sve proljetne kulture u narednom periodu, u područjima bez navodnjavanja. Uz očekivane vremenske prilike, žetva pšenice u jugozapadnoj Bosni, na nadmorskim visinama iznad 700 metara, odvijat će se u povoljnim okolnostima. Prilikom provođenja radova na otvorenom, neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

Trodnevna prognoza 

Sutra, 2. avgusta, očekuje se malo do umjereno oblačno vrijeme i nešto sunčanije na jugu. Tokom dana, ponegdje u jugozapadnim područjima može pasti i malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura od 27 do 34 stepena.

U srijedu, 3. avgusta, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura od 28 do 34 stepena.

Četvrtak, 4. avgusta, će biti sunčan uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura od 28 do 34 stepena.


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Toplotni val Suša Avgust Kiša Pljusak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.