Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.01.2022. 16:30

Nastavlja se epizoda hladnih jutara s temperaturama ispod točke smrzavanja

Prisjetimo se kako je prošle godine siječanj bio topao i vlažan te su prinosi ozimih kultura bili jako dobri. A kako će biti ove kad je bilo hladno i ne pretjerano vlažno?

Foto: Vedran Stapić
  • 2.010
  • 92
  • 2

Proteklih je dana bilo vrlo hladno pa se temperatura zraka pri tlu spustila u Šibeniku na -8℃, Pazinu -9℃, Varaždinu i Gospiću -14℃, a u Slavonskom Brodu i na -15℃.

Šteta od spomenutih temperatura može biti samo na povrtlarskim kulturama uzduž Jadrana, a koje se uzgajaju na otvorenom. No, na ozimim ih ne bi smjelo biti, jer one ionako podnose znatno niže temperature od navedenih. Oborine je bilo. Na istoku je ukupno izmjereno 1 do 12 mm, zapadu 3 do 8 mm, gorju 9 do 19, a uzduž Jadrana 2 do 16 mm.

Snijega na tlu ima, ali samo ponegdje. Njegova je visina u Križevcima 1 cm, Bjelovaru i Virovitici 2 cm, Gospiću 3 cm, Nacionalnom parku Plitvička jezera 8 cm, a na Zavižanu 31 cm. Šteta da snijega nema više, jer bi njegovim topljenjem vlažnost tla bila ipak nešto veća. Ono je na kopnu uglavnom umjereno vlažno, iako je na lakim, lako propusnim tlima vidljiv nedostatak vode. Manjak vode u tlu vidljiv je uzduž Jadrana. Vrijedno je istaknuti kako se tlo i dalje svakodnevno smrzavalo, te će duboko izorano u proljeće biti praškasto.

Očekujemo kako će dani sve do prve polovice idućeg tjedna biti uglavnom suhi. Oborine s vjerojatnošću oko 50 posto očekujemo u petak, te i u utorak. Količine će biti vrlo male. Pojave snijega ponegdje u gorju može biti u utorak. Tlo će idućeg tjedna biti na istoku suho, a uzduž Jadrana ponegdje i ekstremno suho.

Dnevna će temperatura zraka tijekom vikenda narasti na istoku i zapadu do 10℃. Tijekom ranih jutarnjih sati u subotu će se pri tlu na istoku temperatura spustiti na -5℃, zapadu -8℃, a u gorju i na -10℃.

Kako će siječnju uskoro doći kraj, treba istaknuti da će se pamtiti kao mjesec s ukupnom količinom oborine manjom od višegodišnjeg prosjeka. Ukupno je ovog mjeseca do danas bilo u Osijeku i Zagrebu samo 3, a u Varaždinu i Slavonskom Brodu 4 dana s pojavom oborine. Prisjetimo se kako je prošle godine navedenih dana bilo u Osijeku i Slavonskom Brodu 12, a u Zagrebu 13.

Prošle je godine za ovog mjeseca bilo toplije od prosjeka u Osijeku i Varaždinu i za 2.5℃, dok će ove sigurno biti hladnije. Nema sumnje da će itekako biti interesantno promatrati utjecaj vremena na ozime kulture koje vjerujemo i nisu patile od nekog većeg nedostatka vode u tlu. Kako su dnevne temperature zraka samo početkom siječnja bile znatno više od uobičajenih za ovaj mjesec, ozime su kulture fazu jarovizacije prolazile uglavnom kroz temperature ispod točke smrzavanja, a to je za njih dobro. 

Vremenom u danima koji dolaze bit će zadovoljni voćari i vinogradari koji će suhe i ne pretjerano hladne dane iskoristiti za rezidbu. Relativno suho tlo treba iskoristiti za kopanje jama namijenjenih proljetnoj sadnji mladih voćaka, ali i loznih cijepova. Ratare upozoravamo kako je sada vrijeme kad se nabavlja gnojivo potrebno za skoru prihranu ozimih kultura.

Prisjetimo se kako je prošle godine siječanj bio topao i vlažan, te su prinosi ozimih kultura bili jako dobri. A kako će biti ove godine kad je bilo hladno i ne pretjerano vlažno?


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo