Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.03.2019. 13:30

Nastavlja se razdoblje suhog tla

Kakvo nas vrijeme očekuje u narednih sedam dana, zna poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Koje radove obavljati u skladu s vremenom?

Foto: Depositphoto/ztudiototo
  • 2.263
  • 140
  • 2

Nije bez razloga da se za ožujak govori kako je "lažac". Vrijeme proteklih dana to najbolje potvrđuje. Naime, bilo je dana kad smo se osjećali kao da je već početak svibnja, a nedugo zatim eto nam i pahulja snijega te vrlo hladnog jutra poput dana u veljači. Dnevna temperatura zraka narasla je, ne samo u Pločama i Slavonskom Brodu, nego i u Ogulinu do 23℃.  Jutarnja se temperatura zraka na 5 cm od tla spustila u Zadru na -1 ℃, Gospiću i Pazinu -5℃, a u Varaždinu i Slavonskom Brodu na -7 ℃. Vjerujemo kako šteta na voćkama i vinovoj lozi nema, jer se pupovi nalaze na 80 cm pa i više cm od toga. Šteta jedino može biti na ne zaštićenim povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom.

Oborine je proteklih sedam dana bilo, ali su ukupno izmjerene količine na istoku Hrvatske te uzduž Jadrana vrlo male. Uzduž Jadrana ukupno je izmjereno od 19. ožujka do danas u jutro 1 do 8 mm, a na istoku 6 do 11 mm oborine. I u Istri je oborine bilo vrlo malo, pa je izmjereno tek 2 do 5 mm. I zato, biljke s kratkim korijenovim sustavom u Slavoniji, Baranji i Srijemu, te cijeloj Dalmaciji trpe od nedostatka vode u tlu. Razdoblje suhog tla koje je bilo prisutno već i u veljači nastavilo se tijekom cijelog ovog mjeseca.

Nažalost, sjetveni će sloj tla sigurno do kraja tjedna u nizinama istočne Hrvatske, te i uz Jadran biti vrlo suh. I zato, savjetujemo da se sjetva obavlja samo tamo gdje postoje uvjeti svakodnevnog navodnjavanja. Ako to ne postoji, možda je bolje pričekati pojavu oborine. Prema današnjim izračunima nekih prognostičkih modela to je 5. travnja.  

Do nedjelje će dani u cijeloj Hrvatskoj biti suhi i sunčani. Najtoplije će biti u petak kad očekujemo da će dnevna temperatura zraka narasti na kopnu do 17 ℃, a uz Jadran do 18 ℃. Jutra će na kopnu svakodnevno biti hladna s temperaturama pri tlu ispod točke smrzavanja, a to znači da očekujemo pojavu mraza.

Tijekom vikenda očekujemo da će dnevna temperatura narasti na istoku i zapadu Hrvatske i do 20 ℃. U gorju će biti hladnije za 3 ℃ a uz Jadran za 2 ℃. Jaka, olujna a ponegdje i orkanska bura uzduž Jadrana koja trenutno pravi probleme u prometu u četvrtak će vjerujemo oslabiti. Njenim slabljenjem i boravak na otvorenom unutar maslinika i nasada agruma bit će znatno ugodniji.

Po ne znamo koji put, savjetujemo da korove ne palite. Najbolji primjer kako vatra na otvorenom može izbjeći kontroli su požari ovih dana u Dalmaciji. Kako uništavati korove, postoje brojni načini. Malčiranje te zatim plitka obradom tla jedan je od načina kako se riješiti korova. Normalno, nismo zaboravili i tretiranja zakorovljenih površina odgovarajućim herbicidima, ali samo kad se očekuje pojava oborina.   


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo