Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.05.2020. 13:30

Ne svlači zimski halj dok ne prođe mjesec maj

Pred nama su dani vrlo intenzivnog rasta posijanih i posađenih povrtlarskih i ratarskih kultura jer će tlo biti umjereno vlažno, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Kakvo vrijeme nas očekuje?

Foto: Martina Popić
  • 879
  • 77
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila jednaka višegodišnjem prosjeku. Dnevna temperatura zraka narasla je na zapadu Hrvatske do 25℃, u gorju 26℃, na istoku 28℃, a uzduž Jadrana do 29℃. Na 5 cm od tla jutarnja se temperatura spustila uzduž Jadrana na 11℃, istoku i zapadu 7℃, a u gorju na 5℃.  Konačno je tlo u cijeloj Hrvatskoj vlažno, pa sve ratarske i povrtlarske kulture imaju dovoljno vlage za normalni rast i razvoj.

Vrijedno je spomenuti kako se tlo na 5 cm dubine proteklih 7 dana zagrijalo na istoku i zapadu i do 30℃. Tako visoke dnevne vrijednosti temperature tla ponegdje su uzrokom uvenuća biljaka s kratkim korijenovim sustavom, jer i vode u sjetvenom sloju tla na lako propusnim tlima više nije bilo. Danas je vlažnost tla znatno promijenjena. Tijekom proteklih 7 dana ukupno je palo na istoku i zapadu Hrvatske 5 do 25 mm, a uzduž Jadrana i 29 mm oborine. Kako će oborine biti još tijekom cijelog današnjeg dana, tlo će biti ne samo umjereno, nego ponegdje i vrlo vlažno.

U danima koji dolaze bit će pretežno sunčano. Jutra će biti svježa, dok će danju biti ugodno toplo. Akumulacija topline bit će jednaka višegodišnjem prosjeku, odnosno temperature zraka bit će primjerene drugoj polovici svibnja. Dakle, nakon nekoliko sunčanih dana oborine na istoku i zapadu zemlje ponegdje može malo pasti već u subotu, a u nedjelju i u cijeloj Hrvatskoj.  Do subote na kopnu jutarnje temperature neće prelaziti 10℃. No, u subotu će biti vrlo toplo. Dnevna će temperatura zraka narasti na istoku i zapadu, ali i uzduž Jadrana i do 27℃.  

Vrlo česta pojava oborine proteklih dana, te vlaga zraka veća od 80%, uzrokom je širenja biljnih bolesti i štetnika. Upravo zato, savjetujemo da se suhi i sunčani dani iskoriste za preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika. Odabir kemijskih sredstava neka bude po preporukama Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprirede i ribarstva. 

Kako će i rast korova biti vrlo intenzivan, mehaničko uništavanje korovaodnosno plitka obrada tla moći će se obaviti vjerujemo već u petak.  Normalno, korovi se mogu uništavati i korištenjem pravilno odabranih herbicida.

Jedna stara pučka izreka kaže: “Ne svlači zimski halj dok ne prođe mjesec maj“ Da, zbog svježih jutra trebat će se toplije odjenuti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]