Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.10.2022. 12:20

Neka su područja bez kiše i punih 20 dana, kakvo nam vrijeme slijedi?

Relativno visoke temperature sjetvenog sloja tla ubrzat će klijanje posijanog sjemena ratarskih kultura.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.467
  • 200
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline u cijeloj zemlji bila veća od prosjeka za 10 do 20 posto pa nas nimalo ne čudi da ruže još uvijek cvatu. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 23ᵒ C, istoku i sjeverozapadu 24ᵒ C, a uzduž Jadrana i do 26ᵒ C.

No, jutra su na istoku bila hladna, te je ponegdje bilo slabog mraza. U Osijeku se temperatura pri tlu spustila na -1ᵒ C. Na sjeverozapadu, ali i u gorju uzgajivači cvijeća na otvorenom mogli su bezbrižno spavati, jer se temperatura spustila na 2ᵒ C. Tlo je danas umjereno, a na lako propusnim tlima pomalo već i suho. Uostalom, kako ne bi kad kiše nema u Gospiću i Osijeku 18, Slavonskom Brodu i Križevcima 19, a u Varaždinu 20 dana. 

Kombajniranje kukuruza, sjetva ozimih kultura, te duboka obrada tla uskoro će se privesti kraju.  

Dani koji dolaze i dalje će biti suhi i sunčani. Nešto malo kiše ponegdje može pasti sutra i početkom idućeg tjedna. No, količine će biti vrlo male i neće utjecati na promjenu vlažnosti tla. Veseli nas da jutra ponovno neće biti hladna još najmanje 6 dana, pa se cvijeće namijenjeno ukrašavanje grobova neće morati prekrivati. Ono će se morati držati na hladnome, jer će dnevne vrijednosti temperatura zraka u prvoj polovici idućeg tjedna narasti u gorju do 23ᵒ C, sjeverozapadu 24ᵒ C, a na istoku i do 26ᵒ C.

Akumulacija topline bit će veća od prosjeka za 60 do 70 posto. Vrijedno je istaknuti kako se proteklih dana sjetveni sloj tla zagrijao na kopnu do 22ᵒ C, a uzduž Jadrana i do 24ᵒ C, te će tako toplo tlu biti i u danima koji slijede. Posijano sjeme ratarskih kultura počet će vrlo brzo klijati.

Suhe i tople dane ratari će iskoristiti za nastavak kombajniranja kukuruza, sjetvu i duboku obradu tla. Povrtlari će sigurno saditi luk i zimski češnjak. Umjerenu vlažnost tla treba iskoristiti i za sadnju lukovica tulipana, narcisa i zumbula. Ne zaboravimo pokositi zelene površine unutar okućnica.

S travnjaka moramo ukloniti mahovinu i lišće. Radova još uvijek ima u vinogradima i voćnjacima. Vjerujemo da niste zaboravili na jesensku gnojidbu, ali i zaštitu od divljači.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Suho Sunčano Slaba kiša


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]