Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.11.2019. 13:30

Ništa od studeni u studenom?

Jedna pučka izreka kaže: "Ako studeni ne da kiše, posijano ne će nići“. Dakle, na kišu proteklih dana, ali i onu koja dolazi ipak se ne treba ljutiti, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Voyagerix
  • 4.995
  • 344
  • 0

Proteklih sedam dana bilo je iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Dnevna temperatura zraka narasla je na zapadu zemlje do 15℃, u gorju 16℃, Istri, te na istoku 20℃, a uzduž Jadrana i do 23℃. No, jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Ogulinu, Varaždinu, ali i u Pazinu na -2℃. Vjerujemo kako navedene temperature zraka negativnog predznaka nisu nanijele štete povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom.

Oborine su bile česte i obilne. Ukupno je od 6. do 13. dana ovog mjeseca izmjereno na istoku Hrvatske 19 do 30 mm, zapadu 43 do 67 mm, u gorju 68 do 106 mm, Istri 52 do 126 mm, a u Dalmaciji 47 do 101 mm oborine. I zato je tlo u gorju, te uzduž Jadrana danas vrlo vlažno. Iako je najmanje oborine bilo na istoku Hrvatske, traktori i kombajni relativno teško ulaze na oranice. No, posijane ozime ratarske kulture ipak za sada ne trpe od viška vode u tlu. Međutim, na zapadu je tlo znatno vlažnije od tla na istoku zemlje, pa ponegdje u depresijama voda stoji, a posijana pšenica i ječam ponegdje trpe od viška vode u tlu. Vjerujemo kako će se voda uskoro povući, pa će i vlažnost tla biti umjerena.

Razmišljajući o trenutnoj vlažnosti tla, prisjetili smo se kako je prošle godine tlo u ovo doba bilo vrlo suho. Od Novske pa sve do istočne Slavonije tlo je bilo vrlo suho i vladala je nezapamćena suša. Kako i tijekom jeseni nije bilo ozbiljnije oborine, zemlja se zasušila, na mnogim površinama nije se moglo orati te obaviti priprema za kvalitetnu sjetvu. Na manjem dijelu površina ratari su ipak posijali pšenicu, ali zbog suše ona je neujednačeno nicala. Ove godine suše nema. No, i oborine će uskoro prestati padati. Nadamo se kako će se sjetva obaviti na vrijeme, te će nicanje biti ujednačeno i brzo.

Očekujemo kako će u danima koji slijede na istoku Hrvatske oborine biti vrlo malo, te će osim nedjelje, dani do utorka biti uglavnom suhi. I zato će traktori pa i kombajni moći ulaziti na oranice. Sjetva, ali i duboka brazda moći će se obavljati. No, na zapadu Hrvatske najveće količine oborine očekujemo da će pasti u subotu. Ostali će dani biti suhi ili s vrlo malim količinama oborine koje neće utjecati na vlažnost tla. Nažalost, ponovno najveće količine oborine očekujemo da će pasti u gorju. I zato upozoravamo na moguće erozije tla pri čemu mogu stradati ne samo prometnice, nego i gospodarski objekti. Oborine lokalno mogu idućih dana biti obilne i uzduž Jadrana. Dakle, odvodne kanale što prije treba pročistiti kako ne bi došlo do izlijevanja vode,  a time i do poplava.

Dnevna će temperatura zraka idućih dana na kopnu narasti do 17℃, a uzduž Jadrana i do 19℃. Upravo zato, ponovno će biti toplije od prosjeka za ovo doba godine. Kako jutra, vjerujemo, neće biti hladna, biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja ne treba noću prekrivati.  No, kako zahladnjenje još uvijek nije natjeralo miševe u naše domove, savjetujemo da se ipak u skladišta što prije postave mišolovke ili zatrovani mamci.

Voćarima savjetujemo da suhe dane iskoriste za odstranjivane osušenih plodova koji su priljubljeni uz grane. Te suhe plodove zovemo mumijama i upravo su oni prijenosnici bolesti zvane monilija. Bilo bi dobro obaviti i prorahljivanje tla na dubini od 30 do 40 cm. Ako se dodaje gnojivo s više fosfora i kalija, a manje dušika, dovoljno je tlo prorahliti i do 20 cm dubine.

Jedna pučka izreka kaže: "Ako studeni ne da kiše, posijano ne će nići“. Dakle, na kišu proteklih dana ali i onu koja dolazi ipak se ne treba ljutiti.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]