Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.12.2020. 15:00

'O Božiću juga – bit će zima duga'

Kakvo nas vrijeme očekuje u ovo blagdansko vrijeme i ovaj tjedan donosi nam naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Victority
  • 1.993
  • 248
  • 0

Dnevna temperatura zraka proteklih sedam dana narasla je u gorju do 14ºC, istoku i zapadu zemlje 17 ºC,  a uzduž Jadrana i do 18 ºC. Jutra su bila hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka pri tlu spustila se na istoku i zapadu na -1ºC, a u gorju na -2 ºC. Oborina je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je izmjereno na istoku 1 do 5 mm, zapadu i uzduž Jadrana 1 do 2 mm, a u gorju 1 do 4 mm. I zato je tlo umjereno vlažno. Ozime ratarske kulture ne trpe od viška, ali i od nedostatka vode u tlu. No, iako nisu dani da se traktorima odlazi na oranice, tlo je za obavljanje duboke obrade ipak pretjerano vlažno.

U danima koji slijede vrijeme nam neće biti po volji. Sutra, ali i prekosutra oborine očekujemo u cijeloj Hrvatskoj. Vrijedno je istaknuti kako veće količine očekujemo da će pasti uzduž Jadrana, te u gorju. Snijega će vjerojatno biti, ali samo tek ponegdje u gorju. Prestanak oborina očekujemo u nedjelju. No, već početkom idućeg tjedna česte će padaline ponovno kvariti naše raspoloženje.

Temperature zraka neće biti primjerene kraju prosinca. Njihove dnevne vrijednosti narast će na kopnu do 7ºC, a uzduž Jadrana i do 14 ºC. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka uzduž Jadrana za 20% do 40%, a na istoku i zapadu Hrvatske za 50% do 70%. Ovako relativno toplo vrijeme nagovještaj je duge zime. Naime, jedna stara pučka izreka kaže; "O Božiću juga – bit će zima duga".

I tako će ponovno dani Božića biti bez snijega. Ništa neobično jer to se ponavlja već nekoliko godina unazad. No, ipak je važnije da smo donekle zdravi te da će nam blagdani proći u miru i veselju u nadi da će uskoro i epidemiji doći kraj.

Sretan Božić želi vam Vaš agrometeorolog Dražen Kaučić !  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]