Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.12.2021. 12:00

O Božiću juga – bit će zima duga

U Zagrebu je 22. prosinca 1963. izmjereno 56 cm, a u Osijeku 28. prosinca 1917. godine 60 cm snijega. Eto, zato se u mnogim pjesmama i spominje bijeli Božić.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 3.097
  • 161
  • 2

Tijekom proteklih sedam dana oko podneva je temperatura zraka narasla u gorju do 10℃, istoku i zapadu 11℃, a uzduž Jadrana i do 16℃. Jutra su ipak bila hladna. Pri tlu se temperatura spustila uzduž Jadrana na -3 ℃,  istoku i zapadu -10℃, a u gorju na -12℃.

Oborine je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je na kopnu izmjeren samo 1 mm, a ponegdje i 2 mm. Uzduž Jadrana bilo je potpuno suho. Upravo zato se tlo na kopnu, pa i uz more polako sušilo. Kako je sijanja Sunca bilo vrlo malo ono je danas još uvijek vlažno. Na teškim tlima, te uz vodotoke rijeka i u depresijama traktori ne mogu ulaziti na oranice. No, ozime ratarske kulture ipak ne trpe od viška vode u tlu. Snijega na tlu danas ima samo u gorju. U Čabru je njegova visina 9 cm, a na Velebitu (Zavižan) 43 cm.

Bacivši pogled na klimatološki atlas doznajemo kako je u Zagrebu 22. prosinca 1963. godine izmjereno 56 cm, a u Osijeku 28. prosinca 1917. godine 60 cm snijega. Eto, zato se u mnogim pjesmama i spominje bijeli Božić kad je krajem prosinca davnih godina snijega na tlu bilo u izobilja.

Pojavu snijega u danima koji dolaze ne očekujemo. Dani će više nalikovati proljetnim nego zimskim. Dnevna će temperatura zraka u petak i subotu na istoku i zapadu narasti do 12℃, a ponegdje možda i do 15℃, dok će se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura spustiti na samo 6℃. Davnih  je godina bilo znatno hladnije u ovo vrijeme. U Zagrebu je 22.12.1963. godine izmjereno -20 ℃, a u Osijeku iste godine četiri dana ranije -23 ℃. Vjerujemo kako tako hladna juta ipak ne priželjkujemo.

Oborine na istoku očekujemo početkom, a na zapadu sredinom idućeg tjedna. Vjerujemo kako su time ratari zadovoljni, jer ozime kulture do tada neće trpjeti od viška vode u tlu. No, pojava oborine u gorju, ali i uzduž Jadrana od subote će biti česta pojava. Tlo će biti vrlo vlažno. Kako postoji vjerojatnost i za ponovne bujične poplave ponegdje uzduž Jadrana, savjetujemo  da se kanali pročiste.  

Relativno toplo vrijeme na dan Božića nagovještaj je duge zime. Naime, jedna stara pučka izreka kaže: "O Božiću juga – bit će zima duga“.

I tako će još jedan u nizu božićnih blagdana biti bez snijega. No, ipak je važnije da smo donekle zdravi, pa će nam blagdani proći u miru i veselju.

Sretan Božić želi vam Vaš agrometeorolog Dražen Kaučić!  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]