Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.11.2022. 13:30

Oborine će uskoro prekinuti poljodjelske radove

Ponegdje u gorju može biti pojave slabog mraza, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.847
  • 100
  • 0

Protekli su dani ponovno bili topliji od prosjeka. Akumulacija topline bila je u cijeloj zemlji veća od prosjeka za 60 do 70 posto. Tijekom dana temperatura zraka narasla je na kopnu do 23ᵒC, a uzduž Jadrana i do 26ᵒC. Jutra su bila hladna i maglovita, pa se temperatura pri tlu spustila uzduž Jadrana na 7ᵒC, istoku 5ᵒC, sjeverozapadu 3ᵒC, a u gorju ispod točke smrzavanja.

Tlo je uglavnom umjereno, a ponegdje na lako propusnim tlima sad već i suho. Ozime kulture na spomenutim tlima ponegdje već trpe od nedostatka vode u tlu jer su ukupno izmjerene količine proteklih sedam dana bile vrlo male. Na istoku je izmjereno 1 do 2 mm, a na sjeverozapadu 2 do 11 mm kiše. No, uzduž Jadrana kiše nije bilo.

Vrijedno je istaknuti kako se sjetveni sloj tla tijekom dana zagrijavao i do 20ᵒC. I upravo zato, klijanje i nicanje posijanih ozimih kultura na tlima koja su umjereno vlažna je jako dobro.   

Oborine će uskoro prekinuti poljodjelske radove jer već u petak pojavu kiše očekujemo na sjeverozapadu, u gorju, ali i uzduž Jadrana. Tijekom subote njene će pojave biti i na istoku. No, u nedjelju kiša te prestati. Dani u prvoj polovici tjedna koji dolazi bit će suhi i sunčani s akumulacijom topline većom od prosjeka i za 60 posto. Temperatura će tijekom dana narasti na kopnu do 15ᵒC, a uzduž Jadrana i do 19ᵒC. Međutim, u ranim jutarnjim satima temperatura će se spustiti na 9ᵒC.

Vrijedno je istaknuti kako ponegdje u gorju može biti pojave slabog mraza jer će se sigurno temperatura spustiti ispod točke smrzavanja, pa savjetujemo da se biljke osjetljive na niske temperature sklone na toplija mjesta, ali i voda iz cijevi na otvorenom ispusti.

Nedostatku vode u tlu na istoku gdje ozime kulture trpe od suše, uskoro dolazi kraj. Duboka obrada se nastavlja, te će takvo tlo u proljeće biti praškasto. Suhi i sunčani dani iskoristit će se za jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka, ali i za zaštitu od divljači.

Vinogradare podsjećamo kako je blagdan sv. Martina sve bliže. Mošt se mora krstiti u vino, a kako se to ne radi bez pečene guske na stolu, treba je što prije nabaviti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Kiša Suho tlo Sveti Martin


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]