Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.12.2021. 15:00

Oborine i snijega bit će i u danima koji dolaze

Vjerujemo da su vinogradi i voćnjaci već zaštićeni od divljači. Ako nisu, petak će biti idealan dan kad će se to moći raditi, kaže mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/chiyacat
  • 2.009
  • 71
  • 0

Posljednjih dana studenog bilo je vrlo hladno. Temperatura zraka na tek nekoliko centimetara od tla spustila se u Zadru na -2℃, Daruvaru -7℃, a u gulinu i Zagrebu na -10℃.

Interesantno, tako niske temperature izmjerene su u ovo vrijeme i prošle godine. Biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja vrlo vjerojatno su stradale. No, hladna jutra pogodovala su svinjokolji. Bilo je i oborine, a ponegdje i snijega na tlu. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku 30 do 84 mm, zapadu 30  do 50 mm, gorju 80 do 90 mm, a uzduž Jadrana 43 do 99 mm oborine.

Vrijedno je istaknuti kako je mjesečna količina oborine proteklog mjeseca u cijeloj Hrvatskoj veća od prosjeka, što znači da je studeni bio vrlo vlažan, a to je dobro ako se prisjetimo da je prošle godine bio suh, pa su ozime kulture trpjele od nedostatka vode u tlu. Tlo je u cijeloj Hrvatskoj danas vrlo vlažno. Traktori ne mogu ulaziti na oranice, dok ozime ratarske kulture još uvijek ne trpe od pretjerano vlažnog tla.

Česte, ali i obilne oborine uzduž Jadrana proteklih sedam dana prekidale su tijek berbe maslina, a ponegdje još uvijek i agruma.

Danas se preko naših krajeva premješta ciklona, pa oborine ima u cijeloj zemlji. Snijega sutra ponegdje može biti i u nizinama. U petak očekujemo prestanak oborine. Ponovna pojava očekuje se već u subotu i to na istoku, a u nedjelju na prostoru cijele Hrvatske. Oborine će ponovno u nedjelju biti obilne uzduž Jadrana, te postoji velika vjerojatnost za bujične poplave.

Jutro će biti najhladnije u subotu. Na istoku i zapadu jutarnja će se temperatura zraka spustiti na -5℃, a u gorju i na -8℃. Uzduž Jadrana ne očekujemo temperature negativnog predznaka. Dnevna temperatura zraka narednih nekoliko dana vrlo malo će se mijenjati. U subotu će njene vrijednosti narasti na kopnu do 6 ℃, a uz Jadran i do 13℃.  

Dakle, epizoda dana s oborinom uz Jadran i ponegdje snijegom na tlu ne samo u gorju, nego i u nizinama se nastavlja. Očekivana pojava snijega i u nizinama ne bi smjela praviti probleme u prometu.

Možda se nekima čini da radova ionako nema. No, i nije tako. Mnoge nekoć obradive površine danas su zarasle, na njima raste šikara koja ne služi nikome osim što je dobro sklonište divljači. I zato bi morali svaki suhi dan iskoristiti za njeno krčenje.

Vjerujemo da su vinogradi i voćnjaci već zaštićeni od divljači. Ako nisu, petak će biti idealan dan kad će se to moći raditi.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]