Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.08.2022. 10:00

Obratite pažnju na štetočine - ugroženi su kukuruz šećerac i paprika

Kod voćarskih kultura uočena su položena jaja jabukinog smotavca. U toku je piljenje larvi druge generacije ove štetočine. Prisutni su i svi razvojni stadijumi obične kruškine buhe

Foto: PIS Srbija
  • 135
  • 8
  • 0

Danas i naredna dva dana očekuje se povratak vrućina uz pretežno suho vrijeme, ali se već za vikend očekuje osvježenje, navedeno je u Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Minimalna temperatura zraka imat će vrijednosti u višim predjelima od 10 do 15 stepeni, u nižim od 15 do 23 stepena. Maksimalna dnevna u višim predjelima iznosit će od 22 do 32, u nižim krajevima od 29 do 38, lokalno stependva više.

Predstojeći vikend donosi osvježenje sa slabom kišom.

Ugrožen šećerac

Trenutne vremenske prilike pogoduju intenzivnom razvoju kukuruznog plamenca i pamukove sovice. Najugroženiji su usjevi kukuruza šećerca koji su, pored paprike, trenutno najprivlačniji za štetočine jer se nalaze u fazama intenzivnog porasta. Visoke dnevne temperature pogoduju i razvoju krompirovog moljca.

Kod voćarskih kultura uočena su položena jaja jabukinog smotavca. U toku je piljenje larvi druge generacije ove štetočine. Prisutni su i svi razvojni stadijumi obične kruškine buhe. U toku je piljenje larvi četvrte ljetne generacije ove štetočine.

Veliki pobačaji prinosa

Tokom prošle sedmice u većini predjela su se javile padavine, ponegdje, pogotovo na istoku, bilo je i lokalnih nepogoda uz jače i obilnije pljuskove. Međutim, duži vremenski period s visokim temperaturama i nedostatkom padavina, nepovoljno je uticao na usjeve koji se u veoma lošem stanju i očekuju se veliki podbačaji kako u visini, tako i u kvalitetu prinosa.

Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da prilikom obavljanja radova na otvorenom koriste zaštitu od jakog UV zračenja i da aktuelne poljoprivredne radove obavljaju u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.


Tagovi

Agroprognoza Vrućine Kiša Kukuruzni plamenac Pamukova sovica Krompirov moljac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]