Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.11.2021. 12:00

Oprez! Moguće izlivanje bujičnih potoka - zaštitite imovinu

U ministarstvu poljoprivrede upozoravaju da zbog pljuskovitih padavina u narednim danima može doći do toga da zemljište koje je već zasićeno vlagom mjestimično neće moći da apsorbira toliku količinu kiše.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 79
  • 22
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske upozorilo je na moguće izlivanje bujičnih potoka. 

Naime, prema prognozi meteorologa se od danas do 29. novembra mjestimično očekuju obilne padavine pa je stanovništvo pozvano da zaštiti imovinu.

Budući da su prvu dekadu 11. mjeseca mnoge dijelove zemlje već pogodile poplave, u ministarstvu upozoravaju da zbog pljuskovitih padavina u narednim danima može doći do toga da zemljište koje je već zasićeno vlagom mjestimično neće moći da apsorbira toliku količinu kiše. "Pozivamo na oprez i poduzimanje preventivnih mjera zaštite", stoji u priopćenju na službenoj Facebook stranici. 

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, obilne padavine se očekuju na jugu, a širit će se prema centralnom pojasu.

Očekuje se da će u Hercegovini u tom periodu pasti 150 do 200 litara kiše po metru kvadratnom, a u rubnom dijelu sa Savskim slivom i gornjem Podrinju do 100 litara po metru kvadratnom.

Federalni hidrometeorološki zavod za sutra najavljuje oblačno vrijeme, a u Hercegovini tokom cijelog dana sa kišom ili pljuskovima. U Bosni kiša uglavnom prije podne. Nove padavine u Bosni tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C.

U subotu u BiH pretežno oblačno vrijeme. Kiša i pljuskovi se očekuju uglavnom na području Hercegovine i jugozapada Bosne. U većem dijelu Bosne povremeno i lokalno može padati kiša. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C.

Oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima bit će u cijeloj zemlji i u nedjelju. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 7°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C.


Tagovi

Agro prognoza Obilne padavine Bujična poplava Oprez Izlivanje Poplava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.