Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.12.2020. 15:05

Ovih dana izvjesno je zahlađenje i temperature u minusu

Najtoplije će biti sredinom nedjelje i vjerovatno bez mraza, ipak za vikend nas očekuje zahlađanje sa temperaturama u minusu i slabim mrazom. Ovakvo vrijeme odgovaraće poljoprivrednim biljkama, koje se sada nalaze u fazi mirovanja.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 56
  • 113
  • 0

Kako prognostičari navode, poslije značajnijeg zahlađenja tokom proteklog vikenda, do sredine nedjelje zadržati će se nestabilno vrijeme, sa više kiše na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. U višim predjelima moguć je snijeg dok će u nižim biti padavina, susnježice i snijega. U Hercegovini izvjesna kiša, mjestimično i intenzivnija.

Temperature će biti u porastu, usljed uticaja južne struje. Sredinom nedjelje, odnosno, na početku nove godine (01. i 02. januara) doćiće do djelimične stabilizacije, da bi u danima vikenda opet zahladilo, uz moguće padavine. Temperature će varirati. Prvih par dana u Bosni minimum će biti u rasponu od -1 do 3°C dok će u Hercegovini najniža temperatura iznositi 7 stepeni, a dnevni maksimum dosegnuti će 10°C, na jugu do 13 stepeni.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, najtoplije će biti sredinom nedjelje i vjerovatno bez mraza, ipak za vikend nas očekuje zahlađanje sa temperaturama u minusu i slabim mrazom. Dnevni maksimum neće prelaziti 5°C u Bosni, a u Hercegovini 8 °C. Ovakvi vremenski uslovi odgovaraće poljoprivrednim biljkama, koje se sada nalaze u fazi mirovanja.

U jutarnjim i tokom prije podnevnih sati, u BiH je preovladavalo oblačno vrijeme. U Hercegovini je lokalno padala i kiša. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se u opsegu od -5°C na Bjelašnici pa do 13 u Neumu.

Tokom današnjeg dana zadržaće se oblačne i vjetrovite vremenske prilike. U poslije podnevnim i večernjim satima, padavina će biti širom naše zemlje dok će na planinama pasti i snijeg. Intenzivnija kiša najavljuje se u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni. Duvati će i jak, olujni vjetar, mjestimično i sa orkanskim udarima, iz pravca juga. Dnevni maksimum neće prelaziti 11 stepni, na jugu do 14 °C.

I tokom sutrašnjeg dana slično vrijeme. U Hercegovini će biti uglavnom oblačno, sa padavinama dok se u utorak uveče kiša najavljuje i za centralnu i istočnu Bosnu. Strujanje zraka umjereno, iz pravca juga. Jutro svježe, sa temperaturama oko nule dok se za maksimalnu dnevnu, očekuje da bude do 14°C.

Sredinom sedmice ostaju istu vremenski uslovi. U srijedu će na planinama padati snijeg, duvaće slab vjetar, iz smjera jugozapada. Ujutru će najviša vrijednost iznositi 6 stepeni dok se za maksimalnu dnevnu prognozira 10 stepeni. Na jugu BiH toplije, do 14.

Posljednjeg dana ove godine zadržaće se oblačno sa kišom. U višim područjima sa susnježicom i snijegom. U poslije podnevnim satima uslijediće postepno razvedravanje. Strujanje zraka biće slabo, u Bosni iz pravca zapada a u Hercegovini iz jugozapadnog smjera. Jutarnje temperature biće u minusu, oko -1 a najveća dnevna tek 6 stepeni. Na jugu toplije, do 11°C.


Tagovi

Zahlađenje Djelimična stabilizacija Bez mraza Snjeg Kiša Susnježica Vjetar Strujanje zraka Maksimalna dnevna temperatura Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]