Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.11.2022. 10:30

Padavine dobro došle usjevima, kada se "vraća" sunce?

Ozimine posijane u optimalnim rokovima imat će povoljnije uslove za nicanje i početne faze razvoja

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 114
  • 13
  • 0

Nakon kišovitog vikenda, tokom cijele ove sedmice, pod uticajem anticiklone, izgledne su stabilne vremenske prilike, sa prohladnim, mjestimično maglovitim jutrima i uz postepeno zatopljenje danju. Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Temperature će i dalje zadržati relativno visoke pozitivne vrijednosti.

Minimalne jutarnje kretat će se od 4 do 7 u većem dijelu Bosne, u Posavini i Hercegovini od 8 do 12 °C. Maksimalne dnevne, u unutrašnjosti pretežno od 10 do 14, na sjeveru i jugu od 16 do 19 °C.

Povoljni uslovi za nicanje

U Bosni bi porast dnevnih temperatura mogao biti usporen dužim zadržavanjem magle. U narednom periodu još uvijek nema veće opasnosti od pojave mraza, izuzev na planinama i visoravnima, gdje postoji mala vjerovatnoća za kratkotrajne, jutarnje, negativne temperature zraka pri tlu.

Uslijed padavina i porasta sadržaja vode u zemljištu, ozimine posijane u optimalnim rokovima imaće povoljnije uslove za nicanje i početne faze razvoja, a planirani radovi na otvorenom mogu se provoditi bez većih zastoja.

U naredni tri dana

Sutra u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni prije podne po kotlinama i uz riječne tokove dosta magle i niske oblačnosti. Sunčanije u drugom dijelu dana. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C.

U srijedu, 9. novembra, preovladavat će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U Bosni prije podne po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom oblačnosti. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C.

U četvrtak, 10. novembra, sunčanije prije podne. U Bosni prije podne po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom. Očekuje se naoblačenje u drugom dijelu dana koje će usloviti kišu uglavnom na području Krajine. Vjetar slab, prije podne jugo, a u drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 7°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C.


Tagovi

Vrijeme Padavine Mraz Sunčano Magla Agroprognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...