Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.08.2022. 10:30

Padavine prekinule dugotrajnu sušu, ponovo će biti pakleno vruće

Ove sedmice neće biti posve suho, moguć je i poneki pljusak. No, temperature će značajno porasti

Foto: Depositphotos/zoiakostina
  • 102
  • 16
  • 0

Danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 27 do 33 °C.

Nakon protekle sedmice koju je obilježilo promjenjivo i osjetno svježije vrijeme uz povremene lokalne pljuskove praćene grmljavinom, izraženije u centralnoj i istočnoj Bosni, u predstojećoj sedmici očekuje se djelimična stabilizacija. Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda rast će i temperature zraka posebno u srijedu i četvrtak.

No, ipak neće biti sasvim suho, jer će postojati uslovi za poneki pljusak, a u dane vikenda i jače pogoršanje vremena, uz kišu i nešto niže temperature.

Intenzivan razvoj

U prvom dijelu sedmice jutra će biti svježija, sa minimalnim vrijednostima od 12 do 15 °C u unutrašnjosti, na jugu do 18 °C. Danju će maksimalne temperature dostizati 25 do 28 °C, na jugu do 33 °C, a najtopljije će biti u četvtrtak, kada će najviše temperature dosezati 36, na jugu 38°C.

Padavine, koje su prekinule dugotrajnu sušu i ugodnije temperature ohladile su i zrak i tlo što će omogućiti intenzivan razvoj jarih ratarskih kultura te zriobu povrtlarskih, voćarskih i vinogradarskih kultura.

Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti. Smjene kišnih i sunčanih perioda pogodovat će i razvoju biljnih bolesti i štetnika.

Trodneva prognoza

U utorak, 16. avgusta, jutro umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno smanjenje naoblake tokom dana. U ranim jutranjim satima lokalni pljuskovi su mogući u Bosni i ponegdje na jugu Hercegovine. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 28 do 33 °C.

U srijedu 17. avgusta,. sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 29 do 35 °C.

U četvrtak, 18. avgusta, sunčano i vruće. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 25, a dnevna od 34 do 40 °C.


Tagovi

Vrijeme Agro prognoza Sunčano Pljusak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.