Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.01.2021. 13:30

Period mirovanja usjeva protiče u povoljnim vremenskim uslovima

Tokom predstojećeg vikenda izvjesno je jače zahlađenje, sa intenzivnijim mrazevima i jutranjim temperaturama u minusu.

Foto: Gordana Nastić
  • 86
  • 87
  • 0

Kako najavljuju prognostičari, vrijeme tokom ove sedmice biće nestabilno i promjenljivo, praćeno kišom i snijegom na planinama. Jače padavine moguće su u Hercegovini, jugozapadnoj Bosni i u Krajini. U ostatku zemlje kiša će postepeno preći u snijeg i susnježicu dok će u sjeverostičnoj Bosni biti najmanje padavina.

Najavljeno pogoršanje vremena svoj vrhunac dostignuće krajem nedjelje i proširiti se na čitavu BiH, kada će snijeg padati i u nizijskim područjima.

Kako se budemo bližili kraju sedmice, temperature će se snižavati. Jutarnje će biti u minusu ili par stepeni iznad nule u Bosni dok će u Hercegovini biti toplije, od 2 do 7°C. Tokom predstojećeg vikenda izvjesno je jače zahlađenje, sa intenzivnijim mrazevima i jutranjim temperaturama u minusu. U Bosni će se kretati u intervalu od -1 i -6°C, a u Hercegovini od 2 do 7°C. Preko dana će malo otopliti, s tim što će u centralnoj Bosni temperature biti u minusu tokom cijelog dana, a na jugu dnevni maksimum ide i do 10 stepeni. 

Postojeći vremenski uslovi pogodovaće poljoprivrednim usjevima, koji će nastaviti period mirovanja pod povoljnim okolnostima.

Tokom današnjeg dana preovladavalo je uglavnom oblačno vrijeme, koje će se zadržati cijeli dan. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se u opsegu od -5°C na Bjelašnici pa do 9°C u Neumu.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, moguća je mjestimična, slabija kiša na jugu Hercegovine i u istočnoj Bosni dok će na planinama pasti snijeg. Duvati će i umjeren vjetar, iz pravca sjevera. Dnevni maksimum dostignuće osam stepeni, na jugu do 11°C.

I sutra će se zadržati slično vrijeme. Ujutru će po kotlinama Bosne biti i magle dok se jače naoblačenje očekuje u poslije podnevnim i večernjim satima. U zapadnoj Hercegovini i sjeverozapadnoj Bosni moguća kiša, u višim predjelima sa snijegom. Strujanje zraka umjereno, iz smjera istoka. Jutro hladno, sa temperturama u minusu, oko -2 dok će dnevna ipak biti veća, do 10 stepeni, na jugu zemlje do 13°C.

Sredinom sedmice vrijeme i dalje oblačno sa kišom, širom Bosne i Hercegovine. Na planinama sa snijegom. U srijedu, u poslije podnevnim satima, očekuje se razvedravanje u Bosni. Duvati će i slabiji vjetar dok će u Hercegvoini biti nešto jačeg intenziteta, iz pravca jugozapada. Temperature bez bitnijih kolebanja u odnosu na prethodne dane, sa dnevnim maksimumom od osam stepeni, na jugu do 12 °C.

Sličan trend ostaje sve do kraja nedjelje. U četvrtak ujutru padaće kiša, u Hercegovini i istočnoj Bosni dok će u višim predjelima pasti slabiji snjeg. Jutarnje temperature u minusu, oko -5°C a maksimalna dnevna iznosiće 7, na jugu nešto toplije, do 11°C.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Pogoršanje vremena Jače zahlađenje Period mirovanja Snijeg Kiša Vjetar Jutarnje temperture Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]